Spring naar de content
bron: Alphenaandenrijn.nl

Liesbeth Spies: ‘In zware tijden moet je een burgermoeder zijn’

De Alphense burgemeester Liesbeth Spies (52) is genomineerd voor de titel ‘World Mayor 2018’. Samen met 26 collega’s uit zo’n twintig landen maakt ze kans op de prijs die pas volgend jaar wordt uitgereikt. Ondertussen gaat voor Spies het werk onvermijdelijk door. Bijvoorbeeld op het moment dat wij haar bellen en de gemeente kampt met wateroverlast. “Op dit soort momenten moet je niet bang zijn een knoop door te hakken.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nico Hofstra

Allereerst, gefeliciteerd.
“Ja, niet te geloven toch? Dit is best een lijstje waar je als burgemeester op wil staan. Maar het is natuurlijk wel een nominatie met een dikke vette knipoog.”

Het klinkt inderdaad wel een beetje als een publiciteitsstunt.
“Dat weet ik niet, ik krijg niet de indruk dat de stichting die deze prijs uitvaart zozeer een commercieel belang heeft. Daar wil ik me ook eerlijk gezegd niet in verdiepen. Ik zie het vooral als een mooie kans om aan te tonen hoe mooi het ambt van burgemeester is. Overigens zijn deze editie alleen vrouwen verkiesbaar voor de titel, om op die manier meer aandacht te vragen voor vrouwen in bestuurlijke functies. En dan is het natuurlijk geweldig om als enige Nederlandse op dat lijstje te staan.”

U bent sinds uw benoeming in 2014 ook nog eens de eerste vrouwelijke burgemeester van Alphen aan den Rijn.
“Ik was vooral de eerste kroonbenoemde burgemeester sinds de fusie met Boskoop en Rijnwoude in 2014. Dus de eerste burgemeester van een nieuwe gemeente en inderdaad de eerste vrouw. Of men bewust de komst van een vrouw toejuichte weet ik niet. Ik heb absoluut de indruk dat ik met overtuiging heb gesolliciteerd en wellicht heeft het geholpen dat ik hier geboren en getogen ben. Ik hoop vooral nog heel lang burgemeester te mogen zijn.”

Uw heeft een indrukwekkend cv als politica. Hoe belangrijk is deze ervaring voor uw burgemeesterschap?
“Ik denk dat ik door mijn ervaring absoluut een betere invulling aan dit ambt kan geven. Ik was negen jaar lid van de Tweede Kamer voor het CDA, korte tijd waarnemend partijvoorzitter van deze partij en gedeputeerde in Zuid-Holland. Daarnaast was ik tussen 2011 en 2012 minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Ik weet dus wat het is om politiek te bedrijven, om coalities te vormen en besluiten te maken. Door mijn ervaringen in Den Haag ken ik de weg in het politieke landschap en weet ik welke paden ik moet bewandelen om het beste uit Alphen aan den Rijn te halen. Zonder die bagage zou ik lang niet zo goed op mijn plek zijn als nu.”

Terugkijkend op uw vier jaar als burgemeester, waar kennen we u het meeste van?
“In mijn geval ligt dat nogal voor de hand: ik was acht maanden burgemeester toen wij hier een ongeluk hadden met een brugdek. Daar zullen de meeste mensen mij van kennen. Een afschuwelijk moment waarop je als burgemeester moet tonen wat je kunt. Niet alleen in het bestrijden van die crisis, maar ook met betrekking tot de nazorg voor de directe slachtoffers. Gelukkig is mijn ervaring dat ik niet dichtklap, maar rustig en enigszins met gezond verstand probeer na te denken. Natuurlijk had ik veel goede adviseurs om me heen, evenals de hulpdiensten die ons bijstonden. Soms moest er echter een keuze worden gemaakt. Op die momenten moet je niet bang zijn een knoop door te hakken.”

Wat bedoelt u daarmee?
“Dat soms de hele wereld aan je trekt. Iedereen wil namelijk weten wat er mis is gegaan. Toen heb ik heel nadrukkelijk de slachtoffers op de eerste plaats gezet en pas daarna gekeken hoe dit alles zo vreselijk mis heeft kunnen gaan. In zware tijden moet je een burgermoeder zijn en een luisterend oor bieden aan mensen met grote zorgen. Zo kampen we momenteel met enorme wateroverlast. In zo’n geval luister ik naar de zorgen die tuinders hebben over de toekomst van hun bedrijf. Die verhalen neem ik vervolgens mee in mijn werk. Dit ambt bestaat uit luisteren en het gehoorde omzetten in concrete daden.”

In zware tijden moet je een burgermoeder zijn en een luisterend oor bieden aan mensen met grote zorgen

Wat zijn voor u de grootste uitdagingen voor de toekomst van Alphen aan den Rijn?
“Momenteel zijn we de veiligste gemeente in de categorie gemeenten van meer dan 100.00 inwoners. Daar ben ik als burgemeester erg trots op. Samen met de politie en inwoners besteed ik veel tijd en energie om te zorgen dat we die veilige gemeente blijven. Daarnaast moeten we blijven investeren in de leefbaarheid, zodat Alphen aan den Rijn een goede gemeente blijft om te wonen en werken. Dat is waar ik voor sta.”