Spring naar de content
bron: ANP

Yvon Jaspers is gewoon een handige zakenvrouw

Yvon Jaspers teistert het land al een decennium met de valse romantiek van het Nederlandse boerenbestaan. Lekker aanschuiven aan de keukentafel – voorzien van geblokt kleedje, pak karnemelk en pot appelstroop – van een weinig spraakzame boer die wegens het keiharde agrariërsbestaan geen tijd heeft om te tinderen (valt sowieso niet mee met de matige dekking in het buitengebied). Afijn, ieder volk krijgt de tv-programma’s die het verdient. Dus zwijmelen al jaren miljoenen Nederlanders bij Boer Zoekt Vrouw.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tim Jansen

Met dank aan het succes van de datingshow is Jaspers een van de best betaalde krachten van de publieke omroep. Inmiddels staat ze voor een kleine twee ton op de loonlijst bij KRO-NCRV. Hiervoor maakt ze naast Boer Zoekt Vrouw ook docu-serie Onze Boerderij waarmee ze een inkijkje wil geven in het echte boerenleven. Een oplettende journalist van Trouw ontdekte dat Jaspers sinds 2015 op de loonlijst stond bij veevoedermultinational For Farmers. Zij zien in de presentatrice een ideaal uithangbord voor de kleine trotste boer die vecht tegen de overheid. En die boer krijgt in Onze Boerderij alle ruimte om zijn beklag te doen. Jaspers zou alleen verder willen gaan met Boer Zoekt Vrouw als ook Onze Boerderij in de lucht wordt gehouden. De omroep verdedigt dit door te stellen dat entertainment (BZV) afgewisseld moet worden met verdieping (Onze Boerderij). Waarschijnlijk bedoelt KRO-NCRV dat ze hun cashcow (sorry) verder willen uitmelken.

Samenwerking Jaspers en For Farmers was geen geheim

Toch zijn sommigen boos op Jaspers en niet op de omroep die deze week 24 journalisten op straat mieterde. Gek. De samenwerking tussen For Farmers en Jaspers is niet in het geniep tot stand gekomen. Agrarische vakbladen schreven destijds over de gezamenlijke campagne ‘proud to be a farmer’ en de aanwezigheid van Jaspers op commerciële evenementen als de For Farmers Ladies Day werd evenmin geheimzinnig gedaan.

Jaspers is dus al tijden de beste vriendin van boeren in hun eeuwige strijd tegen het Haagse.  In de eerste reeks van de docu kreeg Jaspers een kalfje van een ‘vriendin’ waarop de ‘vriendin’ een naheffing moest betalen van €5200. Jaspers had het kalfje namelijk ondergebracht bij een andere boer. Als onderdeel van het fosfaatreductieplan mocht een kalf alleen ondergebracht worden bij een andere boer als er een heffing wordt afgetikt. Had de ‘vriendin’ die eigenlijk een zakenrelatie die agrarische evenementen organiseert moeten weten. De ‘vriendin’ liet na de boete tegenover AD weten ‘morele steun’ van Jaspers te hebben ontvangen. “Ik zal maar niet herhalen wat die er allemaal over zei”, aldus de vriendin over Jaspers.

Daaruit kunnen we afleiden dat Jaspers zich weinig vleiend over het overheidsbeleid heeft uitgelaten. Voor Jaspers was het niet de eerste keer dat er gelazer was over sluikreclame. De VARA kreeg ooit een boete van €50.000 omdat de presentatrice met Matthijs van Nieuwkerk bij DWDD iets te lovenswaardig over haar Boerenbontservies had zitten keuvelen. For Farmers had het goed gezien. Jaspers is het perfecte uithangbord voor de agrarische sector. Een sector die eeuwig in de clinch ligt met de politiek.Ondanks de eeuwige klaagzang over de Haagse tegenwerkingen wist het CBS deze week te melden dat de agrarische sector met al die kleine trotse boeren de meeste miljonairs aflevert. Een doelgroep waar Yvon ongetwijfeld ook toebehoort. Want wat For Farmers overmaakt voor de diensten van Jaspers is onduidelijk maar een woordvoerder meldt dat “het ruimschoots binnen het budget voor marketingcommunicatie” valt. En dat budget kan bij €221 miljoen winst best ruim zijn. Jaspers is dus, net als veel boeren, verdomd handig in zaken.

Jaspers is dus, net als veel boeren, verdomd handig in zaken

Onderwerpen