Spring naar de content
bron: ANP

Hongaars ambassadeur: ‘Stemming Europees Parlement berust op manipulatie’

Voor het eerst in zijn bestaan besloot het Europees Parlement vorige week de artikel 7-procedure tegen een lidstaat in gang te zetten. De aanleiding: een vernietigend onderzoek naar Hongarije van Europarlementariër Judith Sargentini (GroenLinks). Volgens de Hongaarse ambassadeur in Nederland, András Kocsis, bevat het onderzoek “misleidende, oneerlijke en ongegronde aantijgingen die de staat Hongarije beledigen.” 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Max Van Rij

Nucleaire optie

Een jaar lang deed Judith Sargentini onderzoek naar de staat van de rechtsstaat in Hongarije. De conclusie van haar rapport: er is in Hongarije sprake van “systematische schending van de Europese waarden”. Haar advies luidde om de artikel 7-procedure, ook wel bekend als de ‘nucleaire optie’, in gang te zetten. Vorige week stemden 448 Europarlementariërs voor, 197 tegen en er waren 48 onthoudingen. 

De artikel 7-procedure is het zwaarste geschut wat het Europees Parlement tegen een lidstaat kan inzetten. Eerder werd een dergelijke procedure door de Europese Commissie tegen Polen gestart, maar dit is de eerste keer dat het Europees Parlement de procedure initieert. Het gevolg kan zijn dat Hongarije haar stemrecht verliest en dat de toegang tot de interne markt ontzegt wordt. 

Of deze maatregelen uiteindelijk worden genomen, besluiten de regeringsleiders in de Europese Raad. Een meerderheid van 22 landen moet dan eerst voor het starten van de artikel 7-procedure zijn. Vervolgens is unanimiteit vereist voor het intrekken van het stemrecht of om een lidstaat de toegang tot de interne markt te ontzeggen. Polen, dat zelf dus in een artikel 7-procedure verwikkelt is, heeft aangegeven een veto uit te spreken en Hongarije te steunen. 

‘Manipulatie’

De ambassadeur van Hongarije in Nederland vindt dat “het Europees Parlement de artikel 7-procedure überhaupt nooit is begonnen. Wil het Europees Parlement de artikel 7-procedure in gang kunnen zetten, is een tweederde meerderheid van het parlement vereist. Indien je de stemmen bij elkaar optelt, inclusief de onthoudingen, kom je niet op de vereiste tweederde meerderheid uit. De beslissing berust op manipulatie. Het is symptomatisch voor het Europees Parlement dat het Hongarije tekortkomingen verwijt aangaande de rule of law, terwijl het Europees Parlement zelf zijn eigen regels overtreed om ons te kunnen afvallen,” aldus Kocsis. 

Onthoudingen niet meegeteld

In de podcast van BNR zei Europa-verslaggever Jesse Pinster hierover dat in de procedures van het Europees Parlement is opgenomen dat onthouding niet als een stem geldt. Op advies van de juridische afdeling van het Europees Parlement zijn de onthoudingen bij de stemming van vorige week dan ook niet meegeteld, schrijft Politico. De Hongaren lijken het hier waarschijnlijk niet bij te willen laten zitten. “Maandag komt het Hongaarse kabinet bijeen om te beslissen wat de volgende stap wordt. Een juridische procedure is een optie,” zegt Kocsis.

Kocsis trekt de intenties van het Europees Parlement in twijfel: “Het is duidelijk dat er een meerderheid in het Europees Parlement zit die pro-immigratie is en die bezig zijn met een historische missie om de samenstelling van het Europese continent te veranderen. Degenen die de pro-immigratie meerderheid van het Europees Parlement in stand willen houden na mei (dan vinden de Europese verkiezingen plaats, red.) vallen Hongarije aan omdat zij een symbool is van verzet tegen immigratie.”

Onderwerpen