Spring naar de content
bron: ANP

Love him or hate him, Karl Lagerfeld was frappant

Alexandra Besuijen neemt wekelijks de wereld van mode en trends kritisch onder de loep. Deze week bespreekt ze: de dood van Karl Lagerfeld, zalmzaad en rolstoelbarbie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Alexandra Besuijen

Der Fashionmeister is dood

Over zijn geboortedatum heeft hij vaak geheimzinnig gedaan – was het nou 1933 of 1935? – maar over zijn sterfdatum bestaat geen twijfel: op 19 februari 2019 overleed een van de grootste mode-ontwerpers ooit, Karl Lagerfeld. Ook wel bekend als Der Fashionmeister of Kaiser Karl. Love him or hate him, maar dat het een bijzonder mens was, daar zijn vriend en vijand het over eens.

Niet alleen wist hij midden jaren tachtig het wat ingesufte modehuis Chanel weer nieuw leven in te blazen zonder daarbij de Cocoklassiekers als het mantelpakje of het kleine zwarte jurkje uit het oog te verliezen, tegelijkertijd bleef hij ook voor het Italiaanse modehuis Fendi de ene na de andere collectie ontwerpen. Zijn show voor dat label in 1993 was zo ‘gewaagd’ met strippers en paaldanseressen, dat de toch al niet luchthartige Vogue-hoofdredactrice Anna Wintour woedend de show uitgelopen zou zijn. Je ziet het voor je.

Over zijn persoonlijke leven wilde hij niet veel kwijt en interviews met hem zijn meestal erg moeizaam. Hij had een waanzinnige boekencollectie, maar weigerde te vertellen wat hij las. “Ik wil niet de Intellectueel uithangen. Ik ben modeontwerper, dus ik lees natuurlijk alleen maar modebladen,” merkte hij eens wrevelig op. Naar de film ging hij nooit ‘want dan wil iedereen met mij op de foto en daar heb ik geen zin in’. Met Jacques de Bascher, de naughty boy van de Parijs society, had hij achttien jaar een relatie maar, volgens Lagerfeld zelf, geen seks. Ook zou hij zijn partner ‘gedeeld’ hebben met Yves Saint Laurent, zijn grootste concurrent. Frappant.

In 2001 onderging hij een drastische gedaantewisseling door veertig kilo af te vallen. Hij wilde niet langer de dikke man zijn met de waaier, en de pakken van Hedi Slimani die hij zo graag wilde dragen, waren nu eenmaal gemaakte voor dunne mannen. Zijn nieuwe verschijning was met recht opmerkelijk te noemen. Strak in het zwart, lang wit haar in een paardenstaart, vingerloze handschoenen, zonnebril en gebeeldhouwde gelaatstrekken, die hem nog het meest op zo’n Thunderbirdspoppetje uit de jaren zestig deden lijken. Het stond hem goed.

Hij had een scherpe tong en vond vrouwen die in zijn ogen te dik waren, ‘slonzige huisvrouwen die de hele dag met een zak chips op de bank hangen’. Zelfs zangeres Adèle moest eraan geloven, maar daarvoor excuseerde hij zich later wel. Met vriendin en muze Inès de la Fressange brak hij toen zij model stond voor Marianne, het symbool van Frankrijk. Hij vond het bourgeois en niet stroken met de avant-gardistische stijl die hij met Chanel wilde uitstralen.

De grootste liefde van zijn laatste jaren, was zijn poes Choupette. Een tot het bot verwende witte Birmaan met een eigen Instagramaccount met 100.000 volgers, met wie hij zich talloze malen liet fotograferen. Verwonderlijk voor iemand met een voorliefde voor smetteloos zwart, al die witte haren. Het maakte hem net iets menselijker en liever.

Zalmzaad

Mensen m/v/enz hebben al van alles op hun gezicht gesmeerd om maar vooral een jong fris huidje te houden: ezelinnenmelk, kaviaar, klei, Dode Zeezout, jongensbabiesvoorhuidjes (Wordfeud!), placenta’s en slakkenslijm, om er maar een paar te noemen. Inmiddels kunnen we ons kosmetisch rariteitenkabinet uitbreiden met het neusje van de zalm: zalmsperma. Of meer precies zalmsperma-dna.

Dat het eten van zalm en andere vette vis goed is voor onze huid en hersens wisten we al, maar inmiddels is men erachter dat zalmsperma ook huidcellen repareert en vernieuwt. Tja.

Dermatologen zijn verdeeld over de werking van het peperdure spulletje , maar zijn wel verrast door de uitkomsten van diverse laboratoriumonderzoeken naar het gebruik van zalmsperma in zonnebrandcrèmes. Zoals bekend wordt het DNA in onze huid aangetast door blootstelling aan de zon, maar als je zalm-DNA gebruikt als beschermende laag, wordt die laag juist sterker. Met andere woorden: des te langer je in de zon bent, des te beter je bescherming. Een en ander verkeert nog in het beginstadium, maar het zou een geweldig product kunnen zijn om huidkanker te bestrijden en de vernietiging van zeekoraal door giftige bestanddelen in gewone zonnebrandcrèmes tegen te gaan.

Rest nog één vraag: hoe kom je aan dat sperma en wie wil dat gaan doen? ?

Zalm. Bron: ANP

Rolstoelbarbie

De firma Mattel heeft in de loop der jaren sinds Barbie’s ‘geboorte’ zestig jaar geleden nogal wat kritiek gekregen over het ‘onrealistische’ uiterlijk van het beroemde popje, en daar hebben ze goed naar geluisterd. Inmiddels zijn Barbies, Kens en vrienden en familie in allerlei soorten, maten en huidtinten te krijgen.

Bij de nieuwe collectie Barbie Fashionista, die in de loop van dit jaar verschijnt, zit ook een Barbie in een rolstoel en eentje met een afneembaar prothetisch beentje. Helemaal nieuw is het niet, want al in 1997 introduceerde Mattel Share-a-Smile-Becky in een, uiteraard, roze rolstoel. De pop was aanvankelijk een groot succes, maar toen Barbies grote roze dream house niet rolstoelvriendelijk bleek te zijn – ik verzin dit niet – begon het klachten te regenen. Mattel koos voor de makkelijkste optie en haalde rolstoelbecky uit de markt.

Maar nu dus in de herkansing! Zelf zie ik in het kader van de inclusiviteit wel handel in een transgenderbarbie, met afneembare borsten en piemel. Karbie is best een leuke naam…

Barbie. Bron: Mattel