Spring naar de content
bron: Paul Tolenaar

‘Dit gesprek is nog stompzinniger dan ik me van tevoren had ingebeeld’ 

Een verhit gesprek tussen theoloog en EO-presentator Andries Knevel, Zuidas-predikant Ruben van Zwieten en columnist, schrijver en atheïst Max Pam, over geloven anno 2019.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nathalie Huigsloot

Hoe is het om te geloven in een tijd waarin honderden dominees de Nashville-verklaring ondertekenen, waarin de vreselijkste oorlogen en aanslagen plaatsvinden uit naam van een god, maar waarin gelovigen tegelijkertijd – volgens priester Antoine Bodar – steeds meer worden weggezet als achterlijken?

Max Pam: “Ik heb nooit enige aandrang gehad om te geloven, dus ik kijk er met verbazing naar. Het blijft een wonderlijk iets, wat je in de wetenschap ook helemaal niet nodig hebt om ontdekkingen te doen. Integendeel. Het werkt eerder belemmerend voor het verkrijgen van boeiende inzichten.”

Geloof jij dat God niet bestaat of weet je het zeker?

Pam: “Dat vind ik geen interessante vraag. Als je beweert dat God niet bestaat, zijn er altijd mensen die zeggen: ‘Maar jij kunt ook niet bewijzen dat God níet bestaat.’ Dat is ook zo. Ik vind de orthopraxis, de rituelen, wel interessant, want die geven een goed beeld van hoe de sociologie van religie en van de mens in elkaar zit. Maar of God bestaat en hoeveel engelen er op de punt van een naald kunnen dansen, dat zijn geen problemen waarmee ik me wil bezighouden.”

Andries Knevel: “Ik met dat laatste ook niet.”

Pam: “In de televisieserie van Andries Knevel waarin hij met gelovige wetenschappers praat, zag ik een uitzending met Cees Dekker (hoogleraar moleculaire biofysica aan de Technische Universiteit Delft – red.). Die ging ervan uit dat God de natuurwetten kan uitschakelen. Dan kom je in een gebied dat ik kinderlijk vind.”

Knevel: “Mhm.”

Pam: “Het viel me een beetje tegen dat iemand als Cees Dekker dat echt serieus meent.”

Knevel: “Ik vind dat geloven boeiender is geworden. Gelet op alles wat er vanuit de cultuur en de wetenschap op ons afkomt. Alle vanzelfsprekendheden rondom het geloof zijn weggevallen. De sociale context om te geloven is weg; de meerderheid van de Nederlandse bevolking gelooft niet meer. Dus deze tijd dwingt je veel meer om zelf na te denken over waarom, hoe, en wat je gelooft. Ik vind het heerlijk om te geloven. Ik vind het echt een feest!”

Lees de rest van het artikel via Blendle.

Onderwerpen