Spring naar de content
bron: Giorgio von Arb

Cees Nooteboom: kluizenaar en kosmopoliet

Het blijft opvallend dat schrijver Cees Nooteboom (85) in het buitenland veel populairder is dan hier te lande. Onlangs verscheen Venetië, waarin hij samen met zijn vrouw, fotograaf Simone Sassen, de lof zingt van de Dogestad. Samen reflecteren ze op hun beider carrières. ‘Remco Campert zei eens: ‘Gebrek aan aandacht? Het is je eigen schuld, je bent er nooit.’’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ad Fransen

De Poolnachtblauwe Saab 9000-automaat slingert soepel door de uitgestorven gehuchten in het wit bepoederde Beierse landschap. Aan het stuur fotograaf Simone Sassen, die zo aardig was om me af te halen op het treinstation van het plaatsje Hergatz. Op zich al een gat met amper tweeduizend inwoners, maar wij gaan nog verder het achterland in; we koersen af op Missen, een nietige vlek van twee huizen. Hier verschanst Cees Nooteboom zich jaarlijks met Simone Sassen op het landgoed Hofgut. De weldadige mediterrane warmte van hun domicilie op Menorca wisselen ze voor een aantal maanden af met de grimmige Alpenkou van het Zuid- Duitse boerenland. Hier kunnen ze ook ongestoord een boek afwerken, als vrucht van een gemeenschappelijke reis. Dit keer gaat het om Venetië – de stad, de leeuw en het water.

Aangezien Simone Sassen – ze zijn al veertig jaar bij elkaar – sinds jaar en dag de foto’s maakt bij Nootebooms reisboeken, leek het me een geschikt idee om de twee eens samen te spreken.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Onderwerpen