Spring naar de content
bron: Gabriël Kousbroek

Een Keltisch snoepreisje: GHB onderzoekt de Ierse backstop

Wie kan vandaag de dag de werken van James Joyce nog uit zijn hoofd opdreunen? Alleen G.H.B., die bij een excursie langs de Noord-Ierse grens het gezelschap ook trakteerde op stukken uit de roman Puckoon en op wederwaardigheden over de brexit.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Gastauteur

Fair faa yae tae airlan, vrienden. Dat is Keltisch voor welkom in Ierland. Ik bevind mij namelijk in de droeve stad Londonderry, gebrandmerkt door de Troubles, de Slag om de Bogside en Bloody Sunday. Ierse nationalisten en katholieken noemen de stad Derry, terwijl Britten, unionisten en protestanten liever van Londonderry spreken.

Herinner u zich dat flauwe rijmpje nog? “Bier na wijn geeft pleizier/ wijn na bier geeft venijn/ Guinness na sherry geeft derrie”.

Maar laat ik mij richten op des Pudels Kern in plaats van uw kostbare tijd te verkwanselen met infantiele volkswijsheid. Ik heb de afgelopen week met een select gezelschap van dichters, denkers, wetenschapslui, vooraanstaande journalisten en zogeheten influencers een reis gemaakt langs de grens tussen Ierland en Noord-Ierland, een en ander op uitnodiging van de Goon Show Preservation Society. Londonderry is het eindpunt van de reis van maar liefst vijfhonderd kilometer, van Warrenpoint tot Culmore.

De Goon Show zegt u niks, maar dat was een legendarisch komisch radioprogramma van de BBC, met Spike Milligan en Peter Sellers. Mijn goede vriend Spike, die ons helaas ontviel in 2002, staat te boek als de peetvader van de Britse humor.

Tijdens de excursie las ik voor uit Puckoon, de comic novel die Milligan publiceerde in 1963.

Puckoon, een verzonnen dorp, wordt in de jaren twintig in tweeën gesplitst. De ene helft komt in de Vrijstaat te liggen, de andere in Noord-Ierland. De protagonist van Puckoon is aartsluiaard Dan Milligan, maar verder ga ik niks verklappen, behalve dat het boek actueler is dan ooit.

Nu hoor ik de lezer denken: sinds wanneer bent u een kenner van ontspanningslectuur, G.H.B.? Wij kennen u toch vooral als joyceaan en als een groot liefhebber van Samuel Beckett, Oscar Wilde en William Butler Yeats.

De boog kan niet altijd gespannen zijn, vrienden, en ik moet u bekennen dat ik op zijn tijd ook kan genieten van P.G. Wodehouse en zijn onvergetelijke protagonist Jeeves. Noem Jeeves overigens nooit butler, want de goede man was een valet, en dat is een wereld van verschil.

Lees de rest van het artikel via Blendle.

Onderwerpen