Spring naar de content
bron: ANP

De bij is tegenwoordig een knuffeldier geworden

Alexandra Besuijen neemt wekelijks de wereld van mode en trends kritisch onder de loep. Deze week bespreekt ze: de bij als knuffeldier, duurzame glitter en Heavy Metal Knitting.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Alexandra Besuijen

De bij is de nieuwe zeehond

Dát was nog eens een verrassing! Het roze bijenhotel, dat ik een paar jaar geleden voor een paar euro bij de Action had aangeschaft en waar nooit een bij om had gemaald, barstte ineens van het leven! Twintig, dertig bijtjes vlogen af en aan en een heleboel rietstengels waren al dichtgemetseld. Als dat de metselbij niet was!

Bij onderzoek in mijn vriendenkring bleek dat ik niet de enige was hij wie een leegstaand hotel uiteindelijk toch betrokken was. Ik vermoed dat die nieuwe hotels nog een verflucht of zoiets hebben, waardoor de bijen het liever links laten liggen. Gewoon laten hangen dus, ze komen vanzelf wel.

Inmiddels lees ik met rode oortjes de op website bestuivers.nl het hoofdstuk over de rosse metselbij. Wat een nijvere gastjes! Hoe ze hun voedsel verzamelen – het zijn zogenaamde ‘buikverzamelaars’, net als ik 😂 – en hoe ze klei, leem of aarde gebruiken om hun holletjes met eitjes dicht te metselen. Wat er gebeurt als een maagdelijk meisjesbijtje uit het nest komt, is nogal gewelddadig. Ze wordt onmiddellijk besprongen door geile mannetjes en torst er soms een hele toren van op haar rug. Soms lukt het een mannetje haar te bevruchten over de rug van een ander mannetje heen. Toch blij dat wij dat anders doen.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

De bij is sowieso een graag geziene gast de laatste tijd. Het ligt niet voor de hand als insect, maar je kunt rustig stellen dat de bij een knuffeldier is geworden. De bij als de nieuwe zeehond, zeg maar. En dan bedoel ik echte bijen, geen pluchen. Je kunt tegenwoordig bijenpoppen aanschaffen waarmee je je eigen metselbijenkolonie kunt aanleggen, in een fraai ontworpen bijenhotel.

Ook kun je bijenbommen kopen of maken en hoe eng dat ook klinkt, er wordt geen bij mee doodgemaakt. Integendeel, deze zaadbommen bevatten zaden van bloemen waar bijen juist gek op zijn.

En over bommen gesproken: bijen kunnen zelfs getraind worden om bommen (of drugs of ziektes) op te sporen. Vliegende speurhondjes dus! Ik zal de mijne met rust laten, maar wat ben ik blij met ze! Ik zou alleen nog een beetje blijer zijn als Sir David Attenborough bij mij in de tuin live verslag zou doen van mijn metselbijtjes, maar ja, de aanwezigheid van de Sir zou eigenlijk álles leuker maken….😍

Duurzame glitter

De NPO zendt deze dagen opnamen uit van vijftig jaar Pinkpop. Wat mij nou opvalt, zeker in de tijd dat – oma vertelt – Pinkpop nog maar één dag duurde, dat het publiek er helemaal niet zo uitzinnig uitziet als tegenwoordig op festivals. Gewoon een T-shirtje, een korte broek en soms een plastic poncho. Niks uitzinnige hoofdtooien, fladderjurkjes en bewerkelijke make-up, laat staan overdosissen glitter.

Een beetje gechargeerd, maar soms lijkt het of je outfit en je look belangrijker zijn dan de bands die optreden. Zo genereerde het feit dat Khloé Kardashian op Coachella Timberlands onder haar satijnen slip dress droeg tijdens de zondagochtendpreek van zwager Kanye, meer twitterverkeer dan dat optreden zelf. Timberlands! Bij een jurkje! Als het tenminste nog All Stars waren geweest! Men raakte niet uitgepraat over deze faux pas. Pffff…

Nee, in oma’s tijd maakten we ons daar niet druk om en bestrooiden wij ons al helemaal niet met glitter. Dat laatste heb ik echt nooit begrepen. Waarom je je huid, je grootste orgaan, met geniepig fijngemalen plastic wil inwrijven, tot aan je intieme delen aan toe. Je hoeft geen Einstein te heten om te weten dat dat niet gezond kan zijn. Niet in de laatste plaats voor het milieu, want al dat glitter moet natuurlijk ook weer weggespoeld worden.

Gelukkig hebben wetenschappers in Engeland afbreekbare glitter ontwikkeld, gemaakt van plantaardige cellulose en gekleurd met natuurlijke kleurstoffen. Prijzig, dat dan weer wel, maar je lichaam zal er blij mee zijn en de vissen nog meer. En Sir David Attenborough natuurlijk, die de ontdekkers een hartelijk bedankbriefje schreef. De lieverd.

Bron: Instagram

Heavy metal knitting

Rare jongens, die Finnen, dat kan je na een paar Finse krimi’s toch wel concluderen. Een prachtige natuur, daar niet van, maar zoals de grote dichter Kloos al zei: ‘Natuur is leuk, maar ik moet er wel wat te drinken bij hebben’ en dat geldt voor de Finnen niet minder. Alcoholisten galore daar. Nou ja, wat wil je, met die kou en altijd donker.

Ook zijn ze gek op heavy metal: per honderdduizend Finnen zijn er vijftig heavy metal bands. Bloody hell. Nou begrijp ik dat drinken nog meer.

Maar ook breien is een favoriet tijdverdrijf onder zowel mannen als vrouwen. Logisch, want als je ergens een warme trui of das kunt gebruiken, is het daar wel.

Daarom leek het de band Maniac Abductor een goed idee om die twee dingen  te combineren en de eerste echte Finse Heavy Metal Knitting kampioenschappen te houden. Het gaat gebeuren in Joensuu op 11 juli. Als je mee wilt doen moet je het nummer Fight Or Die van de band downloaden en dan een video van een minuut van jezelf uploaden waarin je aan het breien bent op deze muziek. Hmmmm….

Ik heb even David Attenborough ge-appt, maar hij vind het niks dus ik doe niet mee. Want als de Sir er niet achter staat…

Onderwerpen