Spring naar de content
bron: ANP

Excuses van Gulsen: halfslachtiger krijg je ze niet

Alexandra Besuijen neemt wekelijks de wereld van mode en trends kritisch onder de loep. Deze week bespreekt ze: Gifgaslol, Olcay Gulsen en Caroline Tensen, en de pinterestisering van de Pride.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Alexandra Besuijen

Gifgaslol

Stel je hebt een T-shirtbedrijfje en je hebt een leuk idee. “We gaan shirts bedrukken met het logo van Oral B, maar daar maken we dan Zyklon B van! Vat je hem? Zyklon B, het gifgas waarmee miljoenen joden, zigeuners en homo’s zijn vergast! Hahaha vet lachen gast!” Dan word je de volgende dag wakker met een kater van hier tot Berlijn en schaam je je helemaal de kolere. Toch?

Zo niet de gasten van internetwinkel Redbubble. Die vonden hun idee zo hilarisch dat ze het ook daadwerkelijk uitgevoerd hebben. Het o.a. in Berlijn gevestigde bedrijf kwam niet alleen met T-shirts, maar ook met tassen, mokken en telefoonhoesjes (die in het Duits overigens Handyhullen heten, heerlijk weetje).

Lang heeft de pret echter niet geduurd, want natuurlijk kwam er groot rumoer en zijn de shirts inmiddels niet meer verkrijgbaar. Uiteraard volgt er binnenkort een ‘wir haben es nicht gewusst’-verklaring, maar dan kan ik je bij deze zeggen dat dit totale bullshit is. Immers nog maar vier weken geleden kwam hetzelfde bedrijf in opspraak vanwege hun rokjes met gezellige Auschwitzopdruk. Dat vonden ze achteraf ook niet kunnen en ‘niet in overeenstemming met de geest van hun bedrijf’.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Op sociale media waren er ook wat mensen die de modellen voor stupide verklaarden omdat ze hier aan meewerkten, maar hen treft geen enkele blaam. Aan de andere foto’s op de site te zien is zowel het meisje als de jongen slechts één keer gefotografeerd in een onbedrukt T-shirt, waarna de verschillende ontwerpen er in geshopt zijn.

Als model zou ik hier helemaal niet blij mee zijn en ik hoop dan ook dat zij, samen met Oral B, deze onmetelijke oetlullen voor het gerecht dagen. Ik bedoel, je kunt je één keer vergissen, maar als je voor de tweede keer met zo’n walgelijk product komt, ben je of stom of heel verkeerd of allebei. Al ben ik bang dat er nog een markt voor is ook. 😡

Gulsen zegt sorry

Nike komt met een sportlijn voor ‘volle’ vrouwen en daar hoort een bijpassende etalagepop bij. Niet zo’n broodmagere klerenhanger, maar een vrouw met dijen, heupen, een buik en een kont. Want vrouwen zijn er in alle soorten en maten, dus waarom de paspoppen niet?

Lekker belangrijk, zou je zeggen, maar daar dachten de dames Olcay Gulsen en Caroline Tensen van RTL Boulevard heel anders over. ‘Maar dat is wel maat 48!’ riep Gulsen vol walging uit toen ze de betreffende pop zag, terwijl Tensen vond dat je, als je zo dik was, beter verhullende wijde kleren aan kon trekken als je wilde gaan sporten. In de studio gaven de aanwezige heren nog wat tegengas, maar de dames waren onverbiddelijk. Als je ‘te dik’ bent, draag je geen strakke sportkleding en zeker niet in het openbaar.

Die Gulsen heeft makkelijk praten – volgens een interview in het AD is ze een hamburgersvretende, Redbullslurpende kettingrookster die ‘aankomt als ze gaat sporten’ (ja hoor, geloof je het zelf) – en het lichaam van Tensen is de laatste decennia net zo gekrompen, uitgezet en weer gekrompen als de spoorrails van de NS bij extreem weer. Wat mij geen moer uitmaakt en waar ik nooit wat over gezegd zou hebben, als ze zelf niet zo lelijk had gedaan en Gulsen op de vingers had getikt.

Afijn, het internet natuurlijk helemaal over de rooie, hashtags op twitter en instagram en boze vlogs dus volgde er al snel een excuus van Gulsen. Een soort van dan, want veel halfslachtiger dan dit krijg je ze niet. Tensen hult zich tot nu toe in een wijde jurk van stilte.

https://www.instagram.com/p/BykMQdpjaTb/?utm_source=ig_web_copy_link

Pinterest Pride

Juni is de maand van de Prides en laat ik nou altijd gedacht hebben dat die georganiseerd werden om de emancipatie van h/l/b en de andere letters te bewerkstelligen én om te vieren hoe uniek en kleurvol we allemaal kunnen zijn. Dat je, net als bij het carnaval en het bloemencorso, al maanden van te voren samen bezig bent om een thema te verzinnen en dat dan helemaal zelf uit te werken.

Maar net als kerst, Moederdag, Valentijn, Halloween en alle andere vrolijke gebeurtenissen, is ook de Pride inmiddels volkomen verpinterestiseerd. Gewoon even zoeken op Pride en de ‘originele’ ideetjes vliegen je om de roze oren.

Wat vinden we er allemaal? Nou, biseksuele Pride make-up bijvoorbeeld, regenboogvlechtjes, Pride stickers en lesbian proposal ideas. Of je nou een Pride T-shirt wil, buttons, schoenen of nagellak, je vindt het op Pinterest. Om je ‘unieke eigenheid te vieren’ – zo zeggen ze het zelf – ga je dus hetzelfde doen als duizenden anderen. Frappant.