Spring naar de content

Tuur Elzinga: ‘Ik gebruik alleen Instagram om mijn dochters foto’s te liken’

FNV-vicevoorzitter Tuur Elzinga heeft een grote rol gespeeld in het pensioenakkoord, dat deze maand een politieke doorbraak kende. De oud SP-politicus werd in de aanloop naar het akkoord overspoeld met zure appjes en tweets.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Eva de Koeijer

Wat is uw laatst verstuurde whatsappje?

“Dat was vanmorgen waarschijnlijk een appje in de trant van ‘ja, is goed’ of ‘akkoord’. Vaak worden mij voorstellen gedaan door campagneteams en woordvoerders, en moet ik er alleen even een klap op geven. Lappen tekst gaan via mail, maar korte communicatie en ‘even afstemmen’ doe ik tussendoor via WhatsApp.”

Welke vijf emoji’s heeft u het meest recent gebruikt op whatsapp?

“Ik gebruik niet zo veel emoji’s, het is allemaal vrij zakelijk. Mijn gezin heeft wel een klein whatsappgroepje en daar stuur ik soms wel een smiley in.”

En waarnaar verwijst uw laatst gedeelde link?

“Waarschijnlijk is dat iets wat ik heb gedeeld met collega’s of een tweet. Een persbericht of een krantenbericht, waarschijnlijk.”

Welke groepschat zou u liever vandaag dan morgen verlaten?

“Op het ogenblik valt het wel mee, maar in de hele aanloop naar de pensioendeal waren er wel frustrerende momenten. Er waren whatsappgroepen waar de hele tijd zure dingen in binnenkwamen. Dat was even afzien.”

Wie is uw favoriete Twitteraar?

“Niet één specifiek persoon. Ik gebruik Twitter blij vlagen, vooral professioneel. Ik volg veel collega’s, politici en journalisten. Het is eigenlijk een selectie van fractievoorzitters, woordvoerders en iedereen die iets te zeggen heeft over pensioenen, AOW en het buitenland – want dat is mijn gebied.”

Wat is uw favoriete Instagram-account?

“Oef. Ik heb wel een Instagram-account, maar heb nog nooit iets gepost. Ik heb een zestienjarige dochter en haar hele online wereld bestaat uit Instagram, Snapchat en WhatsApp. Die gebruikt geen Twitter of Facebook. Ik heb eigenlijk alleen Instagram om te volgen wat zij doet en om haar foto’s te liken als dat zo uitkomt. Mijn Instagram is uitsluitend privé.”

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Wie heeft u onlangs geblokkeerd op Twitter?

“Ik blokker helemaal nooit iemand eigenlijk. Nee, dat is niet waar. Ik heb één keer iemand geblokkeerd. Die was mij de hele tijd persoonlijk aan het spammen en gaf commentaar helemaal los van de inhoud. Hij had een soort missie en in al zijn Tweets stond ik wel vermeld. Daar werd ik een beetje gek van, dus heb ik hem geblokkeerd.”

Wie heeft u recentelijk ontvriend op Facebook?

“Niemand, volgens mij. Ik gebruik Facebook wel maar ben weinig kritisch daar. Er zijn veel mensen die ik eigenlijk niet ken, die wel bevriend met mij willen zijn. Ik laat ze vaak wel toe als vriend, tenzij ik op basis van het profiel denk dat ze alleen maar slechte intenties hebben of willen spammen.”

Wie heeft u onlangs online gestalkt?

“Dat doe ik niet. Ik ben eigenlijk niet zo op zoek naar nieuwe vrienden op Facebook of zo. Ik breng daar niet zo veel tijd door.”

Ergert u zich weleens aan gedrag op sociale media?

“Jaaaaaa. Maar het geeft ook goed weer welke discussies er plaatsvinden. Zeker op Twitter, waar mensen heel snel reageren. Ze laten eerst even de emotie gaan en gaan daarna pas nadenken. Ik realiseer me wel dat ik een specifieke bubbel zit en dat het niet direct de mening van het hele land is, gelukkig.”

Is dat een opluchting?

“Ja. Mensen in de normale wereld reageren toch anders. Ze zien dat ze ook gewoon een persoon voor zich hebben en zijn in werkelijkheid meer dimensionaal dan ze op Twitter lijken, ze zijn dan veel redelijker.”

Wat was uw hoogste telefoonrekening?

“Phoe. Ik heb een telefoon van de zaak, dus ik zie de rekeningen niet meer. Maar ik kijk niet zo veel filmpjes, dus volgens mij valt mijn verbruik wel mee.

Ik heb ooit wel vervelende rekeningen gehad wanneer ik in het buitenland was geweest en er achteraf achter kwam dat ik mijn roaming niet had uitgezet. En het is ook wel eens gebeurd dat de FNV opeens nieuw beleid had, waar ik niet van op de hoogte was, en dat ik in het buitenland ineens niet meer op het internet kon. Dan moest ik bellen en vragen of ze even heel snel konden fixen dat ik weer internet had, want ik had het wel echt nodig. Ik ben ook een aantal keer in Afrika geweest, en daar kun je er niet zomaar vanuit gaan dat je wel wifi hebt.”

Welke app kunt u aanbevelen?

“Als ik heel eerlijk ben, ben ik op dat gebied vrij saai. Ik heb vooral werkgerelateerde apps en een paar sociale media. Oh! Ik weet wel iets trouwens. Als je met de trein reist kan ik rijdendetreinen.nl erg aanraden. Dat is ontzettend up to date. Het is geen officiële app van de NS of iets als OV9292, maar de informatie is veel accurater dan op de officiële platforms. Volgens mij gebruiken alle conducteurs het ook, hahaha. Dus als je echt wilt weten of je trein rijdt en geen vertraging heeft, moet je daar kijken.”

Wat hoopt u dat het internet gauw over u vergeet?

“Het lastige van het internet is dat het nooit iets vergeet. Als er iets op komt wat je er niet wilt hebben, heb je eigenlijk gewoon pech. Als je snel bent kun je misschien nog iets verwijderen, maar als het een paar keer gedeeld is, is het moeilijk om er nog vanaf te komen. En dat besef ik me heel goed, dus ik pas op. Je wilt niet dat zoiets je nog blijft achtervolgen. Ik heb geen spijt van dingen die ik gezegd heb online. Wat je zelf hebt gezegd, dat heb je zelf gezegd, dus daar moet je dan ook voor staan. En in bepaalde staten moet je gewoon niet te veel op sociale media delen.”