Spring naar de content

Marcel van der Togt: ‘We stonden in direct contact met Piet Paulusma’

Maandag schreef Maarten van der Weijden geschiedenis. Hij rondde zijn ‘elfstedenzwemtocht’ (195 kilometer) af in Leeuwarden. Coach Marcel van der Togt dobberde vrijwel de hele route naast hem en traceerde op zijn telefoon of ze op koers lagen. Wij wilden weleens in zijn telefoon kijken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Eva de Koeijer

Stond uw telefoon na aankomst in Leeuwarden roodgloeiend?
“Nou ja, er waren wel veel telefoontjes, maar de hoeveelheid whatsappjes en facebookberichtjes was eigenlijk veel groter. We zijn ook wel trots op wat we bereikt hebben. We hebben hier jaren naartoe gewerkt en hebben direct na de zwemtocht ook een hoger bedrag ingezameld dan vorig jaar (5,1 miljoen euro – red.) en dat is natuurlijk waar het allemaal om ging.”

Wat is uw laatst verstuurde whatsappje?
“Dat is een locatie, waar ik een afspraak had met een cameraploeg.”

Welke vijf emoji’s heeft u het meest recent gebruikt op whatsapp?

Waarnaar verwijst uw laatst gedeelde link?
“Dat was een link naar www.elfstedentocht.nl, omdat een vriend van mij daar om vroeg.”

Welke groepschat zou u liever vandaag dan morgen verlaten?
“Hmm. Die heb ik niet. Ik zit ook niet in tientallen groepschats.”

Gebruikt u Twitter?
“Ik gebruik Twitter niet echt actief. Wat er wel op staat, zijn koppelingen naar mijn website, mijn LinkedIn, en zo.”

Gebruikt u Instagram?
“Ja, sinds kort. Ik ben een beetje een late adapter, maar ik begin het langzaamaan ook leuk te vinden en actief te volgen. Ik volg vooral vrienden en bekenden en heb niet echt een favoriet account.”

Heeft u onlangs nog iemand geblokkeerd of ontvriend?
“Nee, niet onlangs. Maar ik heb het ooit wel gedaan. Dat was iemand op Facebook die zo vaak klaagzang had over dingen die gebeurde, dat het voor mij wat te veel werd.”

Aan welk gedrag ergert u zich op sociale media?
“Afgelopen weekend zag je wat negatieve berichten voorbij komen. En ik snap dat gewoon niet. Blijkbaar steken die mensen liever hun energie daarin, dan in leuke dingen.”

Wat was uw hoogste telefoonrekening?
“Die zal 135 euro geweest zijn, denk ik. Toen was ik in het buitenland en had ik intensief contact met Nederland, en moest je daar nog meer voor betalen dan nu.”

Gebruikt u speciale apps in zo’n boot bij het coachen?
“Dit weekend hebben we vooral een app gebruikt om locaties met elkaar te delen, zodat de locatie van Maarten steeds bekend was bij de begeleidingsteams. Zo konden we een reële inschatting maken van de afstand die nog te gaan was en konden we de wisselmomenten goed coördineren. We hadden een dagploeg met coaches en een avond-/nachtploeg.
“Dit weekend ben ik trouwens ook voor het eerst gaan experimenteren met Facebook Live en heb ik voor het eerst Facetime gebruikt met mijn dochter. Zij geeft les aan groep vijf en ze hadden een kringgesprek, waarbij de kinderen wel nieuwsgierig waren naar wat er allemaal gebeurde bij mij. Dus toen hebben ze me maar gebeld. Via Facetime. Dat was heel leuk, konden de kinderen even kijken en zwaaien.”

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Hoe vaak kijkt u dan ongeveer op buienradar?
“We hebben niet zo veel op buitenradar gekeken afgelopen weekend. De voorspellingen waren eigenlijk wel goed, en we werden op allerlei manieren geïnformeerd. We stonden rechtstreeks in contact met Piet Paulusma. Hij hield ons op de hoogte. Als we het nodig vonden belden we hem, en anders belde hij ons op. Van vrijdag op zaterdag was het bijvoorbeeld een hele koude nacht, en het was fijn dat hij dat heeft aangekondigd zodat we ons erop konden voorbereiden. Op de achtergrond maakt hij onderdeel uit van de kennisgroep die we beschikbaar hebben.”