Spring naar de content
bron: ANP

Moord zonder motief: de gruwelijke dood van een dominee

Frank J. vermoordde zijn partner, dominee Dick Piersma, op gruwelijke wijze en om onduidelijke redenen. De dader had nooit eerder blijk gegeven van gewelddadigheid. De rechter legde in weerwil van deskundig advies tbs op, mede om herhaling te voorkomen – de voorloper van een trend?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ton van Dijk

“Politie. Waarmee kunnen wij u van dienst zijn?” De kleinere steunpunten van regionale politiebureaus zijn ’s nachts gesloten en hebben alleen via een soort intercom aan de deur contact met de bemande bureaus. Vrijdag 29 september 2012, kort na middernacht, werd bij het steunpunt in Beek-Ubbergen aangebeld. Een man wilde zich aangeven. Hij verklaarde een ernstig misdrijf te hebben gepleegd: hij had zijn partner om het leven gebracht. Mochten de dienstdoende agenten twijfelen aan zijn bekentenis, hij had zijn camera bij zich waarmee hij foto’s had genomen van zijn daad. Een patrouille rukte uit. Op aanwijzen van de verdachte troffen agenten omstreeks 1.10 uur de echtgenoot van de dader dood in hun slaapkamer aan.

De zaak kreeg ruimschoots aandacht in alle media. Immers, het was wel een heel uitzonderlijke zaak. Geen afrekening in het criminele circuit, geen eerwraak, geen uit de hand gelopen ruzie, geen onverwachte doodslag door drank en drugs – misschien een liefdesdrama, maar dat was de weken daarna nog in het duister gehuld. Wat wel snel bekend werd: de dader was Frank J. Hij was dominee geweest in de kleine PKN-gemeente De Landwijk en nu pastor in het Nijmeegse Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis. Het slachtoffer, Dick Piersma, was zijn echtgenoot, eveneens dominee en zijn opvolger in De Landwijk.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap