Spring naar de content
bron: Instagram

De #headstand: al ruim 1,6 miljoen mensen gingen u voor

Elke week schrijft Alexandra Besuijen over de laatste mode en trends. Deze week over Ramones T-shirts, de nieuwste trend op Instagram (de #headstand) en de leenbank.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Alexandra Besuijen

Ramones misunderstood

Eens in de zoveel tijd laait er in mijn Facebookbiotoop een mopperige discussie op over het dragen van bandshirts door mensen, meestal jonge meiden, die nog nooit van die bands gehoord (zouden) hebben. Schande! ‘Loopt zo’n meid met een Ramones T-shirt maar ik wil wedden dat ze geen een nummer kent!’

So fucking what denk ik dan, maar zo zijn we blijkbaar niet getrouwd. Band merchandise mag je dus alleen maar dragen als je fan bent, niet omdat je het shirtje leuk vind of het logo. Opvallend is, dat het altijd oud-punkers zijn die zo reageren. Die juist deden wat niet ‘mocht’. T-shirts met Warhol’s Elizabeth II erop, terwijl ze toch echt geen fan van het Britse koningshuis waren 😂😂😂

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Ik zie totaal het probleem niet als iemand een shirt draagt van de Ramones, AC⚡️DC of Guns N’ Roses omdat ze het embleem of logo mooi vinden of zelfs maar gewoon omdat het mode is. Alles beter dan die verschrikkelijke Levi’s T-shirts waarmee je alleen maar reclame maakt voor een toch al overbekend merk. Dan liever wat geld naar de erven Ramone, want ik ga er vanuit dat die wel een paar centjes hieraan verdienen.

Maar voor dat ik nou de indruk wek alles maar oké te vinden – er is een ander ‘punkachtig’ mode-aspect waar ik nou weer helemaal niks mee heb: het dragen van grote schoenen onder opwaaiende zomerjurken. Zie je eindelijk weer eens massa’s meisjes in zwierige wikkeljurkjes met ruches, plempen ze er van die zware Doc Martens onder. Echt jammer. Ik begrijp de achterliggende gedachte wel – vrouwelijk en toch stoer – maar dan heb ik een beetje hetzelfde als die ouwe punkers met die T-shirts: dan moet je ook wel echt stoer zíjn! En dat waag ik in veel gevallen te betwijfelen. Bovendien: Doc Martens bij 35 graden? Pffffffff!

En nog even over die shirts: het kan te gek ook. Deze Chinese ‘mode’-webwinkel verkoopt T-shirts compleet met vlekken en scheuren. Alsof je er al jaren in hebt gelopen. Hoe nep ben je dan als je dit aantrekt?

Op je kop

Op mijn favoriet sociaal medium, Instagram, waart weer eens een nieuwe hashtag rond: #headstand. Inderdaad, foto’s van mensen die op hun kop staan. Op zijn yoga’s. Knap hoor. Nee maar echt.

‘Al ga je op je kop staan’, zei mijn moeder vroeger vaak, maar ik heb het nooit gekund. Niet eens tegen de muur. Zelfs een radslag lukte niet. En dit ga ik sowieso niet proberen, want zo ongevaarlijk is dit geintje niet. Je kunt je nekwervels beschadigen of zelfs een hersenontploffing krijgen als ongeoefende poseur. Je zult toch wel minimaal een half jaar je core moeten trainen voor je hier aan mag denken. ‘Ja maar Britney doet het ook, dus….’ Ja, en als Britney in de gracht springt, doe jij het dan ook?

Maar goed, voor wie durft – al ruim 1.6 miljoen mensen gingen u voor. Maar dan wel een beetje fotogenieke setting uitzoeken hè! Anders sta je wel op je kop maar ook voor lul…

Leenbank

Weten julie Skala nog? Waar je televisies kon leasen? Die je dan aan het eind van de leaseperiode kon kopen en waarvoor je uiteindelijk een bedrag van drie tv’s betaalde? Ik dacht dat dat een typisch jaren tachtigdingetje was, maar het bestaat nog steeds. Sterker nog, je kunt tegenwoordig nog veel meer leasen. Meubels bijvoorbeeld. Niet bij Skala, maar bij bijvoorbeeld de Dekbeddiscounter. Daar kon je al een boxspring huren, maar nu ook banken, tafels en stoelen. Voor 50 euro per maand heb je al zo’n grijze hoekbank der samenleving. Een beetje hip gezin kan niet zonder. Of…toch? Aan het eind van de leaseperiode van vijf jaar (!) heb je al drieduizend weggetikt en dan komt er nog eens een koopbedrag bij. Lijkt mij aan de dure kant.

Je huis een beetje leuk willen inrichten en weinig geld hebben, hoeft niet per se onverenigbaar te zijn. Doe Marktplaats, doe kringloop, doe verkooppagina’s op Facebook, loop eens langs het grofvuil voordat het wordt opgehaald. Op Pinterest vind je talloze ideeën om meubels op te knappen en je huis voordelig en leuk in te richten. Daar heb je zo’n peperdure leenbank echt niet voor nodig.