Spring naar de content
bron: ANP

Help, mijn ecologische voetafdruk is te groot!

Ik zit op zwart zaad. Ach, hoe sneu, gaat het tegenwoordig zo slecht met die schrijvende zzp’ers? Nee, dank voor uw belangstelling, maar het is gelukkig nog niet zo erg dat ik hier in Schubbekutteveen bij de plaatselijke kruidenier met de straatkrant moet lopen schooien. Het gaat mij naar den vleze.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jan Smit

Te goed, begrijp ik zelfs. Ik leef op te grote voet, ik consumeer per jaar 3,6 keer zoveel als waar ik recht op heb, weet ik sinds ik vanmorgen op de website van Earth Overshoot Day (EOD) heb berekend hoeveel meer voedsel en grondstoffen en afval ik dit jaar verbruik en produceer dan wat de aarde dit jaar voor mij kan produceren en verwerken.

Niet goed bezig

Best even schrikken, eerlijk gezegd. Flexitariër, ov-fan, zonnepanelen, pelletkachel: ik dacht dat ik goed bezig was. Niet dus. Met deze ecologische voetafdruk blijk ik zo’n beetje de Gordon Gekko (“Greed is good!”) van de lage landen. Gemiddeld consumeren we per jaar wereldwijd jaarlijks namelijk ‘slechts’ 1,75 keer meer dan de planeet aankan - in Nederland zitten we op 2,9.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Onderwerpen