Spring naar de content
bron: Hollandse Hoogte

De groeipijnen van de kleine partijen

Charisma alleen is niet genoeg voor effectief leiderschap, zo bleek afgelopen tijd toen er affaires uitbraken bij onder meer GroenLinks, Forum voor Democratie en de Partij voor de Dieren. De grote partijen lijken hun zaakjes beter op orde te hebben.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frans van Deijl
Haagse
Erger
Nisjes

Gewichtigdoenerij
Naar het voorbeeld van mensen die van geslacht veranderen, probeerde onlangs Emile Ratelband via de rechter gedaan te krijgen dat hij voortaan mocht jokken over zijn leeftijd. Zonder succes. Maar het bracht mij op het idee om na te gaan of er mogelijk een initialen-verandering inzit. FvD staat allang niet meer voor een Frans van Deijl, een Fred van Doorn of voor een Frederique van Dam, maar bij ondertekening wordt vrijwel meteen de link gelegd met Forum voor Democratie, een partij waarmee een weldenkend mens tegenwoordig toch niet meer gezien wil worden. Wat jammer is, want Thierry Baudet maakte aanvankelijk een frisse indruk. Hij scheen mij een temperamentvolle jonge gast toe in een milieu van volgevreten ouwe knakkers. 

Thierry Baudet (FvD) tijdens het debat over het gepresenteerde klimaatakkoord. - Foto: ANP

Maar gaandeweg stagneerde zijn ontwikkeling als politicus. Zwaar teleurstellend vond ik zijn eerste optreden in de Kamer bij de Algemene Beschouwingen van 2017, waarin hij het debat niet meer wenste te voeren, omdat dat te weinig niveau zou hebben. Intellectueel niveau, wel te verstaan. Hij had nou juist wel dat debat moeten voeren en aldus laten zien wat zijn bezwaren waren geweest. Dat hautaine, zelfvoldane gedrag heeft hij mettertijd versterkt. Zijn toespraak na zijn verkiezingsoverwinning in maart van dit jaar was pure gewichtigdoenerij. Waarschijnlijk ook bedoeld om de Asha ten Broekjes van deze wereld op de kast te krijgen. Dat is hem gelukt. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap