Spring naar de content
bron: Hielco Kuipers

Wim Voermans: ‘Mijn vak is het vak der seriositeit’

Midden in augustus verscheen Het verhaal van de grondwet van Wim Voermans, hoogleraar Staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden en rector van de Europese Academie voor Recht en Wetgeving. Dinsdag wordt het boek in de Oude Zaal van de Tweede Kamer overhandigd aan Kamervoorzitter Khadija Arib. We dronken een glas met Voermans op het terras van het Leidse Stadscafé Van der Werff.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Robbert van Rijswijk

Zeg, in de geadverteerde omschrijving van uw boek staat dat de grondwet in korte tijd viral is gegaan, dat ze een rage is, en wordt de vraag opgeworpen of het een blijvertje is. Is dat uw taal?
“Dat is mijn taal en dat is ook de taal van het boek. Zeg eens eerlijk, is het over de top? Van de taalkundige en psycholoog Steven Pinker, mijn grote held, heb ik geleerd hoe belangrijk het is om ritmisch te schrijven en bijna geen jargon te gebruiken. Mijn lieve, lieve collega’s in het recht hebben daar vaak problemen mee, omdat ze vinden dat die taal niet serieus genoeg is. Mijn vak is het vak der seriositeit, met mensen die in één zin ‘voorshands’, 'niettegenstaande' en 'voorts' zeggen, mensen die het een beetje weird vinden dat ik Wie is de Mol? gebruik om de public choice theory uit te leggen.

Lacht: “Het is daarmee wellicht een onverkoopbaar product geworden. Het is geschreven in een taal die vakgenoten laat denken: ja, dág. Terwijl niet-vakgenoten juist denken: ja, de grondwet…”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap