Spring naar de content
bron: ANP

Een borrel en een televisiecamera: een hels huwelijk

RTL Nieuws is in verlegenheid gebracht door een nauwelijks te volgen optreden van Frits Wester. Samenklonterende woorden, weifelend uitgespuwd door de doorgaans zo professionele politiek verslaggever. Kijkers wisten het zeker: Wester had een borrel teveel op. De verslaggever zelf ontkent. Hij was gewoon ‘heel erg moe’. Die hebben we vaker gehoord.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tristan Theirlynck

Hoewel de heer Wester slechts vermoeid was, zijn er talloze televisiefragmenten uit de Nederlandse televisiegeschiedenis die bewijzen dat camera’s en alcohol de ingrediënten voor een dodelijk-onprofessionele cocktail vormen. Het optreden van voorgenoemde Wester bewoog HP/De Tijd om in de archieven van Beeld & Geluid te duiken, op zoek naar meer mensen die ‘erg moe’ voor de camera kwamen.

In 2010 was Erica Terpstra live in Vancouver te gast bij het programma: Evers Staat Op, ter gelegenheid van de Olympische Winterspelen. Terpstra deed, als voorzitter van de NOCNSF, verslag van de prestaties van de Nederlandse atleten. Waar haar optreden inhoudelijk duidelijk en zuiver was, liet haar dictie te wensen over, woorden smolten samen en zinnen liepen in elkaar over. Kijkers reageerden verontwaardigd en beschuldigden de toenmalig voorzitter van de NOCNSF van dronkenschap. De ochtend na het interview kwam er een verklaring: ze vond het ‘nogal dom’ en erkende een wijntje te hebben gedronken, al wijdde ze het voorval vooral aan het feit dat zij ‘erg vermoeid’ was. In de jaren na het interview is het videofragment springlevend gebleven op het internet. Toen Gordon, eveneens bij Edwin Evers, dronken inbelde om verslag te doen van de Golden Globes, sprak men van een Erica Terpstra-momentje. Hieronder het fameuze interview van Terpstra.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Nederlands acteur Piet Römer, god hebbe zijn ziel, werd er eveneens van beticht beschonken op de televisie te zijn gekomen. Bij De Wereld Draait Door leek Römer alle kenmerken van dronkenschap te vertonen. Hij wauwelde, praatte onduidelijk, was weinig responsief en niemand aan tafel of achter de televisie begreep waar hij het over had. In tegenstelling tot de immer gezellige Erica Terpstra, bezat Römer een nare dronk die hij afreageerde op zijn omgeving en de algehele televisiewereld. Omroep VARA reageerde op de controverse rond het optreden door de fragmenten van het internet te verwijderen. Helaas is het onmogelijk geworden om ooit iets van het internet te verwijderen, dus hieronder voor nu en tot in de eeuwigheid, het beruchte interview met Piet Römer.

Ook Jules Deelder zwamde zich met dubbele tong door een televisie interview heen. De dichter was te gast bij Jinek toen hij, hangend over de gesprekstafel alsof het de bar in een bruin café was, zijn status als homme terrible overdreef. Door onhandelbaar en veelal onverstaanbaar door iedereen heen te praten wekte Deelder de indruk flink beschonken te zijn. De situatie escaleerde toen een andere tafelgast Amsterdam het centrum van Nederland noemde, Deelder – ook wel bekend as de Nachtburgemeester van Rotterdam – liet dit niet zonder slag of stoot gezegd worden, en protesteerde. Vanaf dat moment was hij niet meer stil te krijgen.

In oktober 2018 was Tim den Besten te gast bij de talkshow van Jeroen Pauw, waar zijn oude juf van de basisschool als verassing langskwam. Voor de onthulling leek Den Besten zijn dronk succesvol te kunnen verbergen. Toegegeven, hij was af en toe iets te luid, af en toe iets te enthousiast, maar voor de gemiddelde kijker zouden deze uitspattingen nog kunnen worden toegeschreven aan een flamboyante persoonlijkheid. Nadat Pauw uit de doeken deed dat de oude, geliefde basisschool juf van Den Besten in het publiek zat, werd Tims dronkenschap ontsluierd: de overige twee minuten van het fragment zijn een waas van enthousiaste kreten en kinderlijk gegil. Kijkers reageerden relatief mild op het gedrag van Den Besten – twitteraars vonden hem vooral aandoenlijk – maar velen stoorden zich toch aan de luidruchtigheid van de presentator. Bijna een jaar later verklaarde hij zich nader in het programma Ranking the Stars: “ik was gewoon best wel dronken”, en: “ik zat daarvoor met vrienden op het terras”.

Comedy Central nam de populariteit van dronken televisieoptredens op het internet en probeerde er een format van te maken. Begin 2019 werd een hand vol (vooral semi-) bekende Nederlanders gestrikt om dronken geschiedenisverhalen te vertellen in een herkauwde versie van een Amerikaans programma genaamd Drunk History. Zoals bij bovenstaande optredens, bleef de combinatie dronkenschap en televisie niet controverse-vrij. De aankondiging van het programma stuitte op verontwaardigde reacties , Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (StiVA) vond het programma schandalig en voorspelde dat adverteerders van Comedy Central zich zouden terugtrekken. Toen het programma eenmaal in première ging werd duidelijk dat Drunk History niet meer dan een pijnlijk ongrappige poging tot opspraak was; een instrument om de kijkcijfers aan te zwengelen. De veroorzaakte trammelant stierf net zo’n stille dood als het programma. Hier een fragment met Stefano Keizers, oordeel zelf.