Spring naar de content

Van mosterdgas naar chemotherapie

Wat weinigen weten, is dat we chemotherapie – tot nu toe de belangrijkste behandelmethode voor kanker – te danken hebben aan een ongeluk met mosterdgas.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door William Cortvriendt

Tot aan de Tweede Wereldoorlog waren chirurgie en bestraling de enige wapens tegen kanker. Er bestond geen enkel effectief geneesmiddel en de diagnose kanker betekende eigenlijk altijd een doodsvonnis. Het duidelijkst was dit bij kinderen die leukemie kregen en vaak al overleden binnen drie maanden na de diagnose. 

Het was begin twintigste eeuw duidelijk geworden dat zelfs uitgebreide chirurgie in combinatie met – destijds vrij recent ontwikkelde – bestralingen slechts beperkt effectief was bij de behandeling van kanker. Ondertussen waren de geleerden op universiteiten en bij de uit de chemische industrie ontstane farmaceutische bedrijven naarstig op zoek naar middelen die kankercellen konden doden terwijl de normale cellen en daarmee de patiënten zouden blijven leven. Maar zonder enig succes. Middelen die giftig waren voor kankercellen bleken ook altijd even giftig voor de normale cellen.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap