Spring naar de content
bron: Hollandse Hoogte

Sylvia Kristel: naïef, berooid & gelukkig

Onlangs verscheen de biografie van onze Hollandse Hollywoodster Sylvia Kristel (1952-2012). Ze heeft geen gemakkelijk leven gehad. Hoewel ze miljoenen verdiende met de talloze films waar ze in acteerde, raakte ze alles weer kwijt door foute mannen en verkeerde keuzes. En toch kwam ze er steeds weer bovenop. In gesprek met Willeke van Ammelrooy en Rob Malasch.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Astrid Theunissen

Begeerd en verguisd luidt de titel van de onlangs verschenen biografie van Sylvia Kristel (1952-2012), de bloedmooie actrice die in de jaren zeventig internationale roem vergaarde door haar rol in de erotische Franse film Emmanuelle. Het boek schetst een leven vol met drank, drugs en drama – ze had echtgenoten die haar sloegen en haar miljoenen verbrasten. Erkenning voor haar rollen in meer dan vijftig films bleef ook uit, althans in Nederland, zo constateert de auteur Suzanne Rethans. Acteren kon ze niet, vond men hier. Een prijs won ze nooit. 

Was het werkelijk zo tragisch, dat leven van haar? Ze schitterde wél op het witte doek naast Gérard Depardieu, Michel Piccoli en Alain Delon en verdiende een fortuin. Heeft Kristel niet ook genoten van alle aandacht en de glamour van Hollywood en Saint-Tropez? Of van haar latere Amsterdamse leven in de luwte achter een schildersezel? “Mijn grootste talent is gelukkig zijn,” zei ze in 2005 tegen de Volkskrant. Hoe happy en hooked was onze enige echte filmdiva? Actrice Willeke van Ammelrooy en galeriehouder Rob Malasch halen herinneringen op.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap