Spring naar de content
bron: Raoul Hollants

Help, de warme bakker verdwijnt

Het bakkersvak is ingrijpend aan het veranderen. De warme bakker op de hoek is al bijna verdwenen. Fabrieks- en supermarktbrood is ervoor in de plaats gekomen. Of heeft de ‘bakbeleving’ die meesterbakker Robèrt van Beckhoven voorstaat, met demonstraties en cursusruimtes, de toekomst? Op reportage naar tegenpolen Bij Robèrt en Bakkerij Victor Driessen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bert Nijmeijer

In 1976 zag bakker Victor Driessen een keer een Gele Gids, of een Gouden Gids, of wat was het. Victor aan het tellen: er zaten toen wel driehonderd bakkers in Den Haag, warme bakkers, brood en banket. Op elke hoek van een winkelstraat zat er wel een. In sommige straten zaten er vier, vijf. In de Keizerstraat vroeger had je er zes zitten. 

de-warme-bakker-verdwijnt-brood

Een half mensenleven later zijn bijna alle bakkers uit Den Haag verdwenen. Er zijn er, zegt Driessen, nog vier. Er zijn natuurlijk veel meer filialen, en je hebt de Turkse en Arabische bakkers en zo, een stuk of tachtig, maar de ouderwetse, Hollandse bakker, die gewoon nog een Zeeuws volkoren op z’n plank heeft liggen: vier, niet meer. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap