Spring naar de content
bron: ANP

Wie komt er op voor defensie?

Ondanks de goede voornemens om het Nederlandse defensiebudget te verhogen naar de NAVO-norm, lijkt het er weer niet van te gaan komen. Terwijl de risico’s toenemen: China, Rusland en Turkije worden assertiever, de NAVO valt uit elkaar en Amerika keert zich van Europa af.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frans van Deijl

Krijgsmacht onder druk

Zouden na de boeren, de leraren en de bouwvakkers binnenkort ook de militairen met hun tanks het Malieveld komen omploegen? Niet vanwege milieubezwaren, maar omdat Jan Soldaat moet werken in een organisatie die op een aantal fronten nogal tekortschiet. Op veel Nederlandse kazernes staan voertuigen die stuk zijn. Personeel is amper te porren voor de krijgsmacht. Twintig procent van de banen wordt niet ingevuld. In weerwil van de wens van Nederland om de komende jaren naar de 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) te groeien, overeenkomstig de NAVO-norm, komen we blijkens de jongste defensiebegroting tot maximaal 1,4 procent, en vanaf 2023 daalt het percentage zelfs alweer. 

Ondertussen schaffen we allerlei nieuw materieel aan, zoals JSF’s, fregatten en drones, die in militaire zin wellicht noodzakelijk zijn, maar vanuit politieke optiek inmiddels discutabel zijn geworden. Die JSF’s zijn van Amerikaanse makelij; de aankoop ervan lag destijds voor de hand, omdat de relatie met de Amerikanen uitstekend was. Onder de regering-Trump, maar ook al een beetje onder Obama, is die veranderd. Trump heeft weinig op met Europa, met bondgenoten die hun ‘contributie’ voor de NAVO niet kunnen of willen opbrengen. Als Trump niet herkozen wordt, dan maakt de Democratische kandidaat Elizabeth Warren een kans, en ook zij lijkt niet zo Europees gestemd. Dus die verkilling in de verhoudingen duurt nog wel even voort.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap