Spring naar de content
bron: Frank Krake

Leven in een sekte: de terreur van de profeet Jusaiah

Frank Krake schreef een boek over Hannelore van Otterloo (42), die vijftien jaar van haar jeugd doorbracht in de sekte Gemeente Gods. Ze wil mensen met haar verhaal waarschuwen. ‘Nog steeds zijn er in Nederland meer dan tachtig sektes actief.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Astrid Theunissen

Hannelore van Otterloo was drie jaar toen haar ouders in aanraking kwamen met de ‘Gemeente Gods’ van sekteleider Sipke Vrieswijk, en negen toen ze bij de zelfbenoemde ‘profeet Jusaiah’ in een klooster in het Gelderse Velddriel terechtkwam. Twee jaar later werd ze uitverkoren als bruid van God en heette ze Yaruma. Rond haar vijftiende ontvoerde Vrieswijk haar naar Israël, Zweden en Cyprus. Net voor haar achttiende verjaardag werd ze uit de sekte bevrijd.

Achter de droge feiten schuilt een groot drama. Vrieswijk was een tiran. Samen met zijn partner Aagje, die doorging voor profetes Aïda, voerde hij een schrikbewind. De leden van de Gemeente Gods werden vernederd, uitgehongerd, fysiek uitgeput, financieel uitgekleed, seksueel misbruikt en aangezet om afstand te doen van hun kinderen en ouders. Totdat het profetenstel in 1997 werd opgepakt en werd veroordeeld tot tbs met dwangverpleging wegens verkrachting en kindermisbruik.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap