Spring naar de content

Kijk mama, zonder handen!

Een paar jaar geleden hadden autofabrikanten nog de mond vol van autonoom rijden. Maar het blijkt toch een stuk ingewikkelder dan gedacht. De zelfrijdende auto is nog ver weg.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jo Simons

Het is een bizar stukje film op YouTube. Het laat de laatste momenten zien van wat Gao Yaning gezien zou hebben als hij gekeken zou hebben waar hij eigenlijk had moeten kijken: door de voorruit van zijn Tesla Model S, voordat deze zich met hoge constante snelheid in een rechte baan in een oranje vrachtwagen boorde die stapvoets, half op zijn rijbaan, de berm van de autosnelweg in Handan veegde. IJzingwekkend, hoe vaak je er ook naar kijkt. Een doffe harde klap, daarna laat de dashcam nog een beeld zien van een deel van het interieur van de vernielde stilstaande auto.

Het einde van het leven dat Gao Yaning, 23, toelachte. “Rij voorzichtig,” had zijn vader Gao Jubin (48), eigenaar van een transportbedrijf, nog gezegd toen hij zijn gedroomde opvolger zijn Model S uitleende. Yaning dacht dat hij voorzichtig reed in de Autopilot-stand van de Tesla. Want zoals elke rechtgeaarde Chinees geloofde ook Yaning heilig in ‘De Vooruitgang’ en die vooruitgang was, zo had Tesla gezegd, rijden in de Autopilot.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap