Spring naar de content
bron: anp

Kattenleed

Tom Kellerhuis verbaast zich in zijn redactioneel over zijn kat Mozes, roepnaam Moos, die opeens een wrede moordenaar bleek te zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Vooropgesteld: ik houd van katten. Mijn rode kater Mozart (roepnaam Moos) is twintig jaar oud geworden, wat respectabel is gezien de gemiddelde kattenlevensduur van zo’n vijftien jaar. Hij had een goed en aangenaam leventje, maar ik merkte soms aan zijn gedrag dat hij het jammer moet hebben gevonden dat hij na de laatste verhuizing, van een benedenwoning naar een dubbel bovenhuis, niet meer door de stadstuinen kon struinen. Op een dag kwam ik thuis en trof hem binnen aan, bezeten achter een bang, gewond en bloedend vogeltje aan rennend, dat hij door het kattenluik van het balkon had meegevoerd, om het karwei op mijn hagelwitte vloer verder te klaren. Dat was schromelijk mislukt, want hij had eenmaal binnen de vogel niet meer te pakken gekregen, die nu al een hele tijd gewond en hevig bloedend rondfladderde door mijn woonkamer, wat te zien was aan de vele rode spetters op de vloer, en ook op de eveneens spierwitte muren, om niet te spreken van de schade aan de kunst die er hing en de boeken die er stonden.

Ik was in eerste instantie verbaasd dat mijn lieve kater tot zoiets wreeds in staat was; de arme, uitgeputte vogel heeft het bange avontuur helaas niet overleefd. En hij is bij lange na de enige niet. Over de hele wereld bedreigen buitenkatten – huisdieren, zwerfkatten en verwilderde exemplaren – het wild op verschillende manieren. In Nederland worden ongeveer 2,6 miljoen katten als huisdier gehouden. Het aantal zwerfkatten dat in Nederland rondloopt, wordt geschat op 135.000 tot 1.200.000. Samen zijn ze jaarlijks goed voor een massaslachting van 100 tot 140 miljoen kleine dieren in de natuur. Recente onderzoeken spreken in Canada zelfs van 350 miljoen aan katten ten prooi gevallen vogels per jaar, en de cijfers in de Verenigde Staten zijn onvoorstelbaar: 1 tot 4 miljard door katten gedode vogels, ieder jaar weer. Het blijft raar dat honden niet los over straat mogen, op straffe van hoge boetes, terwijl katten alle vrijheid van de wereld hebben. Hoewel dit in strijd is met de Europese regels voor het beschermen van de biodiversiteit, zal het niet snel veranderen, want de politiek durft de vingers er niet aan te branden, bang als zij is om het kattenminnende electoraat van zich te vervreemden. Ze kunnen een voorbeeld nemen aan Theo Hiddema, die huiskat en FVD-stemmentrekker Bram keurig aangelijnd overal mee naartoe neemt.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap