Spring naar de content
bron: screenshot zml

Terugkijken: Lubach over de corona-app

Uit diverse opiniepeilingen blijkt dat een meerderheid van de Nederlandse bevolking voor een corona-app is, maar weten we wel waar we ‘ja’ tegen zeggen? Zondag met Lubach legt uit waar we op moeten letten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) kondigde afgelopen dinsdag aan dat het kabinet een app wil ontwikkelen die verspreiding van het corona-virus moet tegengaan. Met de app weet je of je onlangs in contact bent geweest met iemand die het virus draagt. Als dit het geval is, krijg je een melding, waardoor je voorzorgsmaatregelen kunt treffen, bijvoorbeeld thuisquarantaine. Wanneer een groot deel van de bevolking deze app gebruikt, kunnen de huidige coronamaatregelen uiteindelijk versoepeld worden.

Opiniepeilers buitelden vorige week over elkaar heen. Binnen een etmaal waren er al verschillende peilingen waaruit bleek dat een meerderheid van de Nederlandse bevolking zo’n corona-app wel ziet zitten. Maar waar zeggen we eigenlijk ‘ja’ tegen? Dat weten we niet. Op dit moment is nog niet duidelijk hoe de app eruit gaat zien en hoe deze gaat werken. Internetpionier Marleen Stikker en andere experts hebben in ieder geval al wel voorwaarden bedacht waaraan de app moet voldoen om de privacy van de gebruikers te waarborgen: hij moet bijvoorbeeld tijdelijk, transparant, volledig anoniem, vrijwillig en gebruiksvriendelijk zijn.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Zondag met Lubach werpt terecht enkele belangrijke vragen op, zoals: hoe gaat het leven met deze corona-app eruit zien? Mag een baas eisen dat je de corona-app gebruikt, mag je met het openbaar vervoeren zonder corona-app, als iemand een melding negeert, moet de overheid dat dan kunnen controleren? We moeten kortom goed nadenken waar we precies ‘ja’ op zeggen, voordat we misschien iets kwijtraken wat we nooit meer terug zullen krijgen.