Spring naar de content
bron: anp

Deze ziekte zal ons leven voorgoed veranderen

Voor veel mensen kwam de uitbraak van dit coronavirus als een donderslag bij heldere hemel. Maar deskundigen waarschuwen al jaren voor zo’n pandemie: veranderingen in onze leefstijl hebben een dergelijke plaag veel waarschijnlijker gemaakt. De gevolgen zullen we nog lang moeten dragen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door William Cortvriendt

De gehele wereld is in de ban van het coronavirus, of meer specifiek het Covid-19-virus, dat tot de groep van de coronavirussen behoort. Hiertoe behoren ook virussen die de afgelopen jaren verantwoordelijk waren voor de uitbraken van bijvoorbeeld SARS en MERS. Het Covid-19-virus bezit een aantal welhaast ideale eigenschappen die zorgden voor een snelle wereldwijde verspreiding. Het virus springt gemakkelijk over van mens tot mens, het doet dit al voordat iemand ziekteverschijnselen heeft en leidt – in tegenstelling tot bijvoorbeeld ebola – bij de grote meerderheid van de geïnfecteerden niet tot een snelle dood. De Covid-19-patiënt blijft daarentegen lange tijd besmettelijk.

Voor bijna iedereen kwam de Covid-19-pandemie als een donderslag bij heldere hemel, maar een aantal deskundigen zag deze ramp al geruime tijd aankomen. Er is namelijk een aantal redenen waarom dit heeft kunnen gebeuren. Went u er maar alvast aan: dergelijke epidemieën gaan veel vaker voorkomen. Ze hebben alles te maken met veranderingen in onze leefstijl, die hun oorsprong vinden in pakweg 10.000 jaar geleden begonnen ontwikkelingen.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap