Spring naar de content
bron: illustratie: gabriel kousbroek

Terschellingse quarantaine

Na beschuldigingen van moedwillige verspreiding van Covid-19 en van racisme liet G.H.B. zich van zijn beste kant zien: een eventueel bed op de ic zal hij graag aan een jonger iemand afstaan. Maar door zijn zelfgekozen isolement in een paradijselijke duinvilla zal het waarschijnlijk niet zover komen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: G.H.B. Hiltermann

Lectori benevolo salutem en dat is Latijn voor heil aan de goedgunstige lezer. Goedgunstig schrijf ik met nadruk, want u weet ongetwijfeld dat velen mijn bloed wel kunnen drinken. Mensen mensen, wat een toestand! In de vorige episode van dit feuilleton vertelde ik u over mijn staatsbezoek aan Wuhan en Lombardije eind december vorig jaar. Dat had ik – in al mijn onschuld en benevolentie – beter niet kunnen doen, want Tom Kellerhuis, de aimabele hoofdredacteur van de Haagsche Post (Kelly voor intimi) werd de afgelopen weken letterlijk gebombardeerd met lezerspost. De minst vileine brieven hadden tot strekking dat ik Patiënt Nul was, omdat ik Covid-19 naar Nederland bracht en ook nog eens moedwillig verspreidde op het Boekenbal, waar ik als eregast was uitgenodigd omdat ik er al vanaf de eerste editie in 1947 bij ben. Het is allemaal kinnesinne, broodnijd, na-ijver en jalousie de métier, zou mijn moeder zaliger hebben gezegd. 

Vervolgens kreeg ik een klacht wegens racisme aan de broek van de Anne Frank Stichting, omdat ik in een interview met Harry Mens in zijn prachtige programma Business Class gerept had van het Chinese virus. Dezelfde club – waarvan het mij oprecht verbaast dat die nog geen Aisha Boufoutsiebah Madrassa heet in plaats van Anne Frank Stichting – presteerde het om de onderduik van Joodse mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog te vergelijken met de huidige semiquarantaine vanwege de coronapandemie. Smakeloos, want destijds stond er altijd wel een NSB’er op de loer om drie knaken kopgeld te verdienen met het aangeven van een onderduiker, terwijl er nu in het beste geval een stadswacht de inhoud van vuilniszakken inspecteert en sloten van roestige rijwielen doorknipt, zodat ze op transport kunnen naar het gemeentelijk fietsdepot, corona of geen corona. Ordnung muss sein! 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap