Spring naar de content
bron: anp

Hoelang houdt de horeca het nog vol?

De versoepeling van de maatregelen moet ook de horeca weer perspectief bieden. Een beperkte opening is echter niet genoeg. Kan de horeca wel functioneren in een anderhalvemetersamenleving? "Ik denk dat het kabinet een faillissementsbeleid voert om 30 tot 40% van de horeca te saneren."

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Thom Edinger

Hij plaatste een paar stippen op de horizon. Toen Mark Rutte gisteravond het spoorboekje voorlas, wist Dirk Beljaarts genoeg. Stappen in de goede richting, maar nog niet voldoende. Gisterochtend was de algemeen directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) aanwezig bij een spoedoverleg met minister Grapperhaus en staatssecretaris Keijzer. De uitgelekte versoepeling voor de horeca door middel van het openen van terrassen in juni was bij lange na niet genoeg voor de geplaagde sector. Die staat op instorten. Voor de KHN was de terrasmaatregel onacceptabel. “De terrassen kunnen al veel eerder open en ik denk dat we ook breder moeten kijken wat betreft de opening van de sector. We zien vanuit de branche ontzettend veel initiatieven om op een verantwoorde manier open te gaan.”

Het idee dat een verdere opening van de horeca niet verstandig is, vond hij betuttelend. Met meer vrijheid kan de sector volgens Beljaarts verantwoord omgaan. “Het is niet zo dat zodra men de teugels laat vieren, er straks honderden mensen buiten staan te hossen.” Gisteren kwam die bredere opening er een beetje, met het openstellen van cafés en restaurants voor maximaal 30 personen, inclusief personeel, per 1 juni. Alhoewel er vanuit het kabinet begrip is voor de situatie waarin de geplaagde sector zich bevindt, blijft een concrete oplossing uit. Zonder een nieuw steunpakket is tweederde van de zaken ten dode opgeschreven. Ondertussen dient de sector zich voor te bereiden op een anderhalvemetereconomie: ‘Het nieuwe normaal.’

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap