Spring naar de content
bron: anp

Dat vermaledijde mondkapje

Tom Kellerhuis in zijn redactioneel: "Als die mondkapjes ergens goed voor zijn, dan is het voor de mode- en reclame-industrie."

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tom Kellerhuis

Vanaf 1 juni verplicht in het openbaar vervoer: dat vermaledijde mondkapje. Terwijl het RIVM op basis van wetenschappelijk onderzoek concludeert dat een mondkapje in het dagelijks leven geen meerwaarde heeft. Ze hebben volgens het adviesorgaan van onze overheid alleen zin bij ernstig zieke patiënten die veel virussen verspreiden.

Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat er geen enkel bewijs is dat het dragen ervan door gezonde personen bescherming biedt tegen infecties door luchtwegvirussen zoals Covid-19. Het RIVM adviseert daarom alleen professionele mondmaskers voor medisch personeel. Van niet-professionele mondkapjes is bovendien niet te zeggen of ze voldoende bescherming bieden. Dat geldt zeker voor de zelfgemaakte en geïmproviseerde maskers. Die beschermen alleen genoeg als ze mond en neus voldoende afsluiten, zodat de minuscule virusdeeltjes niet alsnog via de randen het lichaam binnenglippen. Ook mag bij jeuk of afdoen de buitenkant niet worden aangeraakt; daarop kunnen immers allerlei virusdeeltjes zitten. Als het mondkapje al beschermt tegen het inademen van virusdeeltjes, dan kunnen ze via het traanvocht van de ogen alsnog in de neusholte terechtkomen en zo toch iemand ziek maken.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap