Spring naar de content
bron: hh

De gelukkige trans

Steeds meer mensen willen van geslacht veranderen. De genderkliniek stoomt vol. Verrassing? Nou, nee. Al in 1959 kwam Nederlands eerste transman van de operatietafel. Reconstructie van een verborgen geschiedenis: van zonde naar ziekte naar status. ‘Transseksualiteit is gewoner geworden. De cliënten zijn ook meer bourgeois dan vroeger.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Willem Pekelder

Het was niet het hipste restaurant van Rotterdam. Om niet te zeggen een nogal oubollige tent: het Zalmhuis aan de Nieuwe Maas, precies op de grens met Capelle aan den IJssel. Maar na een fikse verbouwing deed ook hier de moderniteit haar intrede: sekseneutrale toiletten en achter de garderobe een theatrale dragqueen. Wat hebben we gemist, mompelde deze gast, dat nu zelfs het Zalmhuis geheel transgendergereed is? Nou, veel. Heel veel. 

Bijvoorbeeld dat trans-rolmodel Nikkie de Jager inmiddels 13,3 miljoen abonnees heeft op haar YouTube-kanaal. En dat ons land bezaaid is met vele tientallen transgenderclubs. Van Hoorn tot Woerden en van Almere tot Venlo, overal kan de transgender-mens koffiedrinken, babbelen of buddyborrelen met lotgenoten. De verzuiling groeit en bloeit in transenland. Zwembeluste transen slaan hun slag in Haarlem, autistische in Utrecht, en moslimtransen in Amsterdam. In Rotterdam voerde Theater Babel dit voorjaar een bejubeld toneelstuk op met transseksueel Jessica in de hoofdrol. Prinses Laurentien zat vooraan en toonde zich na afloop diep onder indruk. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap