Spring naar de content
bron: shutterstock

Voordat de bom valt

Meestal vielen meewarige blikken je ten deel als je zei dat je een grote voedselvoorraad had aangelegd, voor het geval dát. Maar sinds de coronacrisis worden zulke zogeheten preppers met andere ogen bekeken. 3,7 miljoen Amerikanen zijn op de een of andere manier voorbereid op de apocalyps, en ook in Europa groeit de prepper-gemeenschap. Geograaf Bradley Garrett over de ark van Noach 2.0. ‘Ik vrees dat we een eeuw van rampspoed tegemoet gaan.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Oswin Schneeweisz

Met zijn onafscheidelijke baseballcap op het hoofd verschijnt Bradley Garrett voor de camera. Hij zit op zijn zoldertje in Los Angeles. Ik in mijn werkkamer aan de andere kant van de wereld. We skypen, en zoals bij elk videogesprek is dat eerste moment goud waard. Dat eerste moment waarop je elkaars leefwereld binnendringt en je je realiseert dat we met ons technische vernuft tijd en ruimte buitenspel hebben gezet. Voelen we nu, in die eerste seconde, wat de negentiende-eeuwer moet hebben gevoeld toen hij kennismaakte met de uitvinding van telefonie? Die mengeling van opwinding en bevreemding? De man met de baseballcap lacht en zegt: “Het menselijke verhaal tot nu toe is dat we slim genoeg zijn om onze leefomgeving te domineren en vervolgens onze vernietiging te bewerkstelligen. Het volgende hoofdstuk van dat verhaal gaat over de vraag of we slim genoeg zijn om voor ons voortbestaan te zorgen.”

Nu citeert de man met de baseballcap uit eigen werk, want met exact die vraag eindigt Bradley Garrett zijn nieuwe boek Bunkers (dat begin augustus verschijnt in Engeland en de VS bij Penguin Random House). Garrett is sociaal en cultureel geograaf. Hij verdiept zich, kort gezegd, in de relatie tussen mens en omgeving. Hij werkte aan de Universiteit van Sydney, schreef voor kranten als The Guardian en The Telegraph, publiceerde enkele boeken, is momenteel werkzaam aan de universiteit van Dublin en verhuisde onlangs van Sydney naar L.A. om zijn zieke moeder te verzorgen. Hoe ironisch, de man die voor zijn nieuwe boek vier jaar lang de wereld afstroopte op zoek naar bunkers (schuilplaatsen van zogenaamde preppers) zit nu zelf in lockdown. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap