Spring naar de content
bron: anp

Typhoon: ‘De westerse samenleving ondersteunt het idee van witte superioriteit’

Typhoon (pseudoniem van Glenn de Randamie, 1984) is vanavond de eerste gast in een nieuw seizoen Zomergasten. HP/De Tijd sprak hem vijf jaar geleden over zijn culturele smaak, maar uiteindelijk ging het gesprek over veel meer dan dat: "Laten we als land eens eerlijk zijn over onze zwarte bladzijdes. Steek die hand eens in eigen boezem. Herschrijf die geschiedenisboeken eens."

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

/Boeken

“Ik zou best veel meer willen lezen, maar door tijdgebrek lukt me dat niet. Als ik nu al iets lees, doe ik dat omdat ik er iets van wil leren. Ik ben nu Verslaafd aan liefde van Jan Geurtz voor de tweede keer aan het lezen. Dat is een boek dat iedereen moet lezen. Het boek geeft heel inzichtelijk weer hoe je door een negatief zelfbeeld je handelen beïnvloedt. Ik heb het veel over de liefde. Lobi Da Basi, liefde is de baas. Maar als je niet van jezelf houdt, kun je ook niet van anderen houden. Ik vind het lastig om mezelf te accepteren zoals ik ben, ik vind het lastig om van mezelf (met al mijn gebreken) te houden. Jan Geurtz biedt wat dat betreft eyeopeners. Hij schrijft bijvoorbeeld: ‘Je hoeft helemaal niets te verbeteren om een goed en waardevol mens te zijn, gewoon ophouden met te geloven dat je dat nog niet bent is voldoende.’ Het is jammer dat er in Nederland altijd zo hoogdravend over spiritualiteit wordt gedaan. Spiritualiteit is voor mij als zuurstof, als ademen: het is van iedereen, voor iedereen, op elk moment, waar dan ook ter wereld.

“Rodaan al Galidi vind ik de beste schrijver van Nederland. Een schrijver van wereldformaat. Zijn familieepos Dorstige rivier is een van de mooiste boeken die ik de afgelopen jaren heb gelezen. Zijn compleet nieuwe manier van schrijven, zo beeldend, zo op de ervaring, heeft grote indruk op me gemaakt. Het boek vertelt het verhaal van de Iraakse familie De Vogel, van wie het leven drastisch verandert als Saddam Hussein aan de macht komt. In de Amerikaanse pers werd het ‘de Irakese tegenhanger van De vliegeraar’ genoemd. Lezen!

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap