Spring naar de content
bron: shutterstock

Gelaten zien we het gebeuren

Hoofdredacteur Tom Kellerhuis in zijn redactioneel: "Of die tweede golf er nu wel of niet komt, zorg er in elk geval voor dat je zelf optimaal beschermd bent."

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tom Kellerhuis

Sinds 1 juli ben ik alle overtollige kilo’s eraf aan het zweten die er sinds de lockdown aangekomen zijn. Ik bezoek daartoe elke dag – tot nu toe geen dag overgeslagen! – mijn sportschool ongeveer twee uur, verdeeld over een uurtje cardio en een uurtje krachttraining. Via de splinternieuwe app meld ik mij in de vroege ochtend aan – je kunt erop zien hoeveel plaatsen er nog beschikbaar zijn, moet laten weten of je ziek bent of niet – en de sportschool registreert zo wie er binnen zijn. De apparaten staan keurig op anderhalve meter afstand van elkaar, er wordt goed geventileerd en er staan voldoende sprays met desinfectiemiddel klaar, want iedereen wordt geacht zijn gebruikte apparaten te desinfecteren. Het is iets minder druk dan voorheen, maar toch vermoed ik dat dit een plaats is waar je makkelijk corona zou kunnen oplopen. Al die zwetende mensen, rijp en groen door elkaar, urenlang opeen in een en dezelfde ruimte, ventilatie of niet. Maar mijn sportschool draait inmiddels een kleine twee maanden, en er is nog geen enkel incident gemeld. Bij mijn sportschool niet, en bij geen van de Nederlandse sportscholen, naar ik weet. 

Gelukkig, maar link blijft het wel, want het virus kan zich onder gunstige omstandigheden razendsnel verspreiden. Of de maatregelen bij mijn sportschool afdoende blijven? Of het virus zich gewoon kalm houdt in de zomer? Of het een kwestie van geluk is dat niemand ziek is gaan sporten? Joost mag het weten. De kans om het virus op te lopen was kleiner dan het winnen van de loterij. Maar het aantal besmettingen neemt toe. Met een premier die geen dictator wil zijn, vooralsnog de boel niet beteugelt en het volk wijst op de eigen verantwoordelijkheid. De grootste kans op corona loop je door een ander besmet en ziek iemand. Mensen aanspreken op de eigen verantwoordelijkheid is niet voldoende als ze schijt hebben aan corona, toch ziek de straat op gaan en zich niet houden aan de voorgeschreven regels. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap