Spring naar de content

Terugkijken: Nederland wordt in rap tempo de harde schijf van de wereld

Over tien jaar gaat mogelijk de helft van alle energie in ons land op aan datacentra. Zondag met Lubach vraagt zich af: wat schieten we op met al die servers in onze polder?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Vorige week is ‘s lands grootste windmolenpark op land geopend in de Wieringermeer. De hoeveelheid groene stroom die het park produceert staat gelijk aan het verbruik van 370.000 huishoudens. Niet dat ook maar één huishouden van deze landschapsvervuiling gaat profiteren; de opgewekte energie gaat allemaal naar de datacentra van onder meer Google en Microsoft die in Nederland zijn gevestigd.

Zondag met Lubach legt uit: datacentra zijn grote loodsen vol met harde schijven en op die harde schijven staat het internet. Nederland is een geliefde plek om die datacentra te plaatsen, omdat hier geen oorlog is, geen natuurrampen zijn en last but not least: Nederland is een belasting- en subsidieparadijs. Het onlangs geopende windmolenpark is bijvoorbeeld is met overheidssteun tot stand gekomen. De belastingbetaler heeft zo’n 660 miljoen euro subsidie bij elkaar gehoest om het park te realiseren.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Je zou denken dat die kosten terug zullen vloeien in de staatskas, maar niets is minder waar. Alle profijt gaat naar een Zweeds bedrijf (Vattenfall) dat het windpark heeft gebouwd en een Amerikaans bedrijf (Microsoft) dat daar data opslaat. Data voor de Nederlandse consument? Nee, meneer. Microsoft slaat in deze datacentra onder meer de cloud op voor Afrika en het Midden-Oosten. Dat niet alleen: in de loodsen werken zo’n 125 mensen en via handige constructies betaalt de internetgigant nauwelijks belasting.

Nederland als harde schijf van de wereld? Prima als we er zelf ook van profiteren, maar op deze manier liever niet.