Spring naar de content
bron: anp

De angst voor moslims

Max Pam over Samuel Paty, Theo van Gogh en de angst voor moslims: "Als ik leraar was met moslimkinderen in de klas zou ik mij wel twee keer bedenken om ooit nog met een cartoon aan te komen. Liever bang dan dood."

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Max Pam

Ook ik kreeg de foto toegestuurd van het afgesneden hoofd, dat die mijnheer de Tsjetsjeen nog even had gemaakt, toen hij de Franse leraar Samuel Paty had vermoord. De misselijkheid die mij overviel, had ik een keer eerder meegemaakt. Dat was in 2004 toen ik de kamer betrad, waar Theo van Gogh lag opgebaard. Het witte laken was opgetrokken tot aan zijn kin, zodat de bezoekers de doorgesneden hals niet konden zien. Daar lag een slachtoffer van de islam. Sorry, van de extremistische islam moet ik zeggen, want anders wordt Lamyae Aharouay weer boos. Zij heeft liever geen bloed aan haar hoofddoek.

Samuel klinkt Joods. Van Paty of Patty weet ik het niet. Het doet er ook niet zoveel toe. Het zou een sideline zijn geweest. Paty’s kop moest eraf, omdat hij een Mohammed-cartoon had laten zien. Een leerling werd kwaad, diens vader werd kwaad, diens familie werd kwaad en toen er vent kwam met een mes waren andere leerlingen best bereid voor een paar honderd euro aan te wijzen hoe de gewraakte leraar eruit zag.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap