Spring naar de content

Terugkijken: Lubach over coronabont

We moeten per direct stoppen met het fokken van nertsen en het importeren van hondenbont. Niet alleen omdat dieren vermoorden voor hun vacht zielig is, maar ook omdat ze in tijden van pandemie een gevaar zijn voor de volksgezondheid.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Zondag met Lubach brengt twee dieren voor het voetlicht: de nerts en de wasbeerhond. De nerts wordt op grote schaal gefokt in Nederland. In de 204 nertsenfokkerijen die ons land rijk is, staan zo’n anderhalf miljoen kooien. Miljoenen nertsen worden jaarlijks vergast en gevild voor hun vacht. Van het nertsenbont worden voornamelijk bontjassen gemaakt die met name in de oostelijke landen gretig in trek zijn.

Per 1 maart 2021 worden nertsenhouderijen verboden in Nederland. Dat verbod zou eerst worden ingevoerd in 2024, maar door de coronacrisis is er vaart achter gezet. Nertsen blijken namelijk extreem gevoelig voor het coronavirus; op dit moment moeten zo’n 70 nertsenfokkerijen worden geruimd omdat het hardnekkige virus bij een deel van de beesten is geconstateerd. Uit eerder onderzoek is al gebleken dat nertsen ook mensen kunnen besmetten.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Waarom wachten tot maart volgend jaar met het sluiten van de nertsenfokkerijen? Niet zelden ontsnappen er nertsen uit hun krappe kooien en vluchten woonwijken of andere bewoonde gebieden in. Stel dat er in het voorjaar een vaccin is, stelt Lubach, dat opeens waardeloos wordt omdat er door de nertsenfokkerijen een nieuwe, gemuteerde variant (SARS-COV-3) van het coronavirus op de mens is overgebracht. Dat wil je toch niet op je geweten hebben?

Zelfs als alle nertsenhouderijen zijn gesloten, werken we als land nog mee aan de volgende pandemie. De meeste bontkragen van de jassen die hier worden verkocht, worden gemaakt van wasbeerhondenbont. Hondenbont is verboden in Europa, maar naar wasbeerhondenbont – toch echt hondenbont – wordt niet zo nauw gekeken. Wasbeerhonden zijn ook gevoelig voor corona en het is niet uit te sluiten dat het coronavirus iets minder dan een jaar geleden via een wasbeerhond op de mens is overgebracht.

Laten we gewoon stoppen met bont. Het is niet alleen zielig voor de dieren, maar ook nog eens een gevaar voor onze volksgezondheid.