Spring naar de content
bron: wikipedia

Taaljaar 2020: Raamvisite, hoestschaamte, zorgapplaus en balkonbingo

Afgelopen jaar kende een rijke oogst van neologismen, waarvan vele – verrassing! – te maken hebben met de pandemie. Taalkundigen Vivien Waszink, Wim Daniëls en Ton den Boon over hun favoriete coronawoorden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Charlotte Arnoldy

Het coronavirus is een ramp voor de wereld, maar een feest voor taalkundigen. Nooit eerder heeft een fenomeen tot zo veel nieuwe woorden en uitdrukkingen geleid. Hoofdredacteur van de Dikke Van Dale Ton den Boon vindt de ‘coronataal’ zo opvallend dat hij een heus coronawoordenboek heeft uitgebracht. De taal van het nieuwe normaal – Corona in 1000 en enige woorden. Het gros van de nieuwe woorden zijn samenstellingen als ‘corona-isolement’, ‘coronapreventie’ en ‘coronasterfte’. Den Boon: “Uit het oogpunt van taalverrijking zijn nieuwe taalvormen als ‘anderhalvemetersamenleving’, ‘contactbubbel’, ‘hoestschaamte’, ‘intelligente lockdown’ en ‘zwaaibezoek’ interessanter.”

Veel van de nieuwe woorden die niet van het type ‘corona’ gevolgd door een zelfstandig naamwoord zijn, worden volgens Vivien Waszink, taalkundige aan het Instituut voor de Nederlandse Taal, bedacht omdat we met nieuwe vormen van sociaal verkeer te maken hebben. Voorbeelden zijn ‘balkonbingo’ (spreekt voor zich) en skype-rinha – cocktails drinken terwijl je met je vrienden skypet.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap