Spring naar de content
bron: nationaal archief

Leve de dienstplicht

Met de Tweede Kamerverkiezingen in aantocht worden de messen geslepen. In de campagnestrijd zal de pandemie alle aandacht opeisen. Maar ondertussen lijkt er een ander thema vergeten te worden, wegens niet sexy genoeg: defensie. Ten onrechte.  

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frans van Deijl

Radeloos

Altijd weer spannend, zo’n nieuw jaar voor de boeg. Eng ook wel, want als 2020 iets heeft duidelijk gemaakt, dan is het wel dat wij mensen veel fragieler zijn dan we ooit konden vermoeden. Een oorlog kon uitbreken, al hield daar niemand in het Westen nog rekening mee. Maar een pandemie, dat was iets van heel vroeger. En dat zo’n ziekte zo ongeveer de gehele planeet ontwrichtte, en gedurende langere tijd, nee... Wat bij de bestrijding van die Covid-ellende vooral is aangetoond, is dat onze politici – per slot van rekening de door ons aangestelden om ons te leiden en te beschermen – er verdomd weinig van gebakken hebben. Natuurlijk, men was aanvankelijk geëxcuseerd, want dit was iets ongekends. Maar gaandeweg kon ik niet langer naar die kop van CDA-minister Hugo de Jonge kijken zonder erbij te denken: jij doet maar wat, jij weet het niet meer.

Het zou mij niet verbazen als we ooit in zijn memoires te lezen krijgen over zijn momenten van volslagen radeloosheid over de aanpak, over zijn verdriet om zijn steeds geïsoleerdere positie in het kabinet, met een Mark Rutte die met de mond van alles en nog wat beleed, maar als het erop aankwam Hugootje liet zwemmen in de grote, stille oceaan.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap