Spring naar de content
bron: screenshot cafe weltschmerz

Café Weltschmerz: dwarsdenkers of complotgekkies?

Sinds de coronacrisis trekt het onafhankelijke mediaplatform Café Weltschmerz meer kijkers dan ooit – naar eigen zeggen omdat zij een goed alternatief vormen voor de mainstream media, die braaf de overheid volgen. Maar volgens critici bieden ze daarbij te veel ruimte aan complotdenkers. Wie gaan er schuil achter dit initiatief? ‘Covid-19 ís geen killervirus.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Smit

Dansschoolhouder en gesjeesd promovendus Willem Engel is in korte tijd uitgegroeid tot het boegbeeld van coronasceptisch Nederland. Op televisie (BBC, Beau), radio (Giel Beelen, NPO Radio 2), kranten (The New York Times, NRC, AD, Het Parool), Twitter, Facebook, Instagram, op het Binnenhof, bij demonstraties in den lande: de charismatische, vaak glimlachende voorman van actiegroep Viruswaarheid met zijn onafscheidelijke dreadlocks is overal. 

Hij startte een Whatsappgroep voor Bekende Nederlanders, die vervolgens met hashtag #ikdoenietmeermee voor veel consternatie zorgden. Zelfs minister De Jonge noemde dit initiatief ‘onverantwoord’. Een verslaggever van Powned kreeg van hem een omhelzing. En in een Facebookbericht vermeldde hij de naam en het telefoonnummer van een verpleeghuis dat vanwege nieuwe coronagevallen had besloten zijn deuren weer te sluiten voor bezoek; voor zijn volgers reden het personeel te bestoken met dreigtelefoontjes.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap