Spring naar de content
bron: anp

Vaccinatieperikelen

"De doorsnee patiënt die in deze derde golf op de ic’s belandt, is een man tussen de 60 en 64 jaar oud met een BMI van tussen de 28 en 30", schrijft Tom Kellerhuis.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tom Kellerhuis

Als dit verschijnt, zijn we ongeveer vier maanden voorbij de eerste coronaprik in Europa. Het tempo van vaccineren wil vooralsnog niet omhoogschieten, terwijl het de enige uitweg uit de crisis is. Op 30 maart nog bungelde Nederland in Europa weer ergens onderaan, net boven Bulgarije, Letland en Kroatië. Zo’n 2,5 miljoen prikken in drie maanden tijd, reken maar uit. Op 1 juli kan iedereen die dat wil ten minste één keer geprikt zijn, zo beloofden Hugo de Jonge en RIVM-programmadirecteur Jaap van Delden. Als de vaccinleveringen tenminste verlopen zoals is afgesproken.

Als het tempo nu niet fors wordt opgevoerd, moet er een wonder gebeuren, anders gaan we dat bij lange na niet halen. Met een vaccinatiebereidheid van tussen de 80 en 85 procent gaat het om zo’n 12 miljoen volwassenen. Dat betekent dat er vanaf april 9,5 miljoen prikken gezet moeten worden in drie maanden tijd, ruim drie miljoen per maand, zo’n 800.000 per week. Het tempo moet dus verviervoudigd worden. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Onderwerpen