Spring naar de content

‘Nederland laat kansen liggen en moet meer investeren in ruimtevaart’

Ruimtevaart gaat niet alleen over raketten, reizen naar de maan en Rusland en Amerika. Ook Nederland heeft een eigen ruimtevaartorganisatie, waar verzameling en verstrekking van steeds geavanceerdere satellietdata een belangrijke taak is. Deze data vormen een oplossing voor uiteenlopende maatschappelijke problemen op het gebied van klimaat, landbouw, openbare orde en ruimtelijke ordening. Probleem: te weinig mensen hebben hier weet van.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jelle Brumsen

De landing van de Amerikaanse ‘mars-robot’ Perseverance afgelopen februari was wereldwijd groot nieuws. Ook in Nederland waren de kranten en televisiestudio’s gevuld met de gebruikelijke ruimte-experts. De ruimtevaart spreekt tot de verbeelding; men denkt al snel aan NASA, grote maanmissies, raketten en André Kuipers. Veel minder mensen denken hierbij aan Nederlandse ruimtevaart, en nog minder mensen weten van het bestaan van een heuse Netherlands Space Office (NSO). Dat is spijtig, want met ruimtevaarttechnologie is zo veel meer mogelijk dan er nu mee gebeurt. Zo kan het een bijdrage leveren aan de oplossing van wereldwijde maatschappelijke problemen op tal van gebieden: van klimaat, digitalisering, waterbeheer, landbouw tot mobiliteit.

Het besef dat de Nederlandse ruimtevaart meer aandacht nodig heeft, is ook aanwezig in de politiek. Zo stond er in het verkiezingsprogramma van de VVD dat ‘sectoren van de toekomst zoals ruimtevaart’ moeten worden versterkt en D66 uitte in een Kamervraag op 11 januari 2021 haar zorgen over ‘de bekendheid van de toegevoegde waarde van ruimtevaart’. Ook het CDA maakte zich bezorgd over het feit dat Nederland op het gebied van ruimtevaartuitgaven ‘al jarenlang achterloopt ten opzichte van referentielanden als Duitsland, Zweden, Zwitserland en Denemarken’. Verantwoordelijk staatssecretaris Mona Keijzer (CDA) liet in een beantwoording op 4 februari 2021 weten dat ‘ruimtevaart als onderwerp spannend, fascinerend en inspirerend is’, hoewel er hierbij ‘te vaak’ alleen wordt gedacht aan raketten en astronauten. Toch hebben ‘toepassingen van ruimtevaarttechnologie inmiddels de haarvaten van onze economie en samenleving bereikt’, aldus Keijzer.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap