Spring naar de content
bron: anp

Journalisten verspreiden massaal nepnieuws over zichzelf

Acht op de tien journalisten worden tijdens hun werk weleens bedreigd of geïntimideerd, kopten verschillende media afgelopen week. Scepsis is op zijn plaats bij zo’n onwaarschijnlijk cijfer, schrijft Felix Huygen. “Bij misdaadjournalisten zou ik zo’n staatje onmiddellijk geloven, maar zou het ook opgaan voor modereporters?”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Felix Huygen

Het is waar: de weg naar de hel is geplaveid met goede bedoelingen. Toen de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) afgelopen zaterdag op haar website een onderzoek van I&O Research publiceerde met als kop ‘Onderzoek PersVeilig: 8 op de 10 journalisten heeft ervaring met geweld of bedreiging’, deed ze dat ongetwijfeld met de beste bedoelingen. Bedreiging van en geweld tegen journalisten is een groot probleem, daarover zijn alle redelijke mensen het eens.

Al snel volgden veel andere media gretig. De NRC meldde: “Ruim 80 procent van de journalisten in Nederland heeft het afgelopen jaar te maken gehad met geweld of agressie bij het uitvoeren van hun werk.” De NOS kopte: ‘8 op de 10 journalisten hebben te maken met geweld of bedreiging’. Ook nu.nl, De Telegraaf, Het Financieele Daglad, het Nederlands Dagblad en de Volkskrant-column van Sheila Sitalsing namen dit alarmerende ‘feit’ braaf over van het genoemde bericht van de NVJ.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap