Spring naar de content
bron: olaf kraak/anp

Door de bomenkap het bos niet meer zien

De overheid ziet het bos tegenwoordig vooral als een maakbaar iets dat de mens dient en dat voornamelijk goed is voor houtoogst en CO2-opslag. Er wordt dan ook flink gekapt. Ten onrechte, zegt bosecoloog Eef Arnolds: voor het bos zelf is met rust laten verreweg de beste optie. ‘Monumentale bomen staan voor tijd, en dat is het enige wat mensen niet kunnen maken.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bina Ayar

Bosbaden, een eigen natuurtuin en lange wandelingen maken langs het groen. De natuur is populair. Iedereen wil meer bomen en bos, inclusief de overheid. Ondertussen is Nederland met tien procent bosareaal een van de bosarmste landen van Europa. De weinige bomen die er zijn, verdwijnen deels in rap tempo in biomassacentrales of worden geofferd voor veiligheid en andere hedendaagse idealen. Nederland wijst graag met het vingertje naar landen als Brazilië, maar ontbossing gaat hier sneller dan in het Amazonegebied. Tijd om het tij te keren, vindt bosecoloog Eef Arnolds, die een alternatieve bossenstrategie opstelde als antwoord op de nota ‘Bos voor de toekomst’ van het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij (LNV). Het motto daarvan: ‘Respect voor bomen en bossen’. 

Zonder menselijke invloed was heel Nederland bedekt met bos. Ooit was dat ook zo. Halverwege de negentiende eeuw was er maar één procent bos over. Mede door de komst van kunstmest kregen bomen meer groeiruimte en steeg het percentage bos tot 11 procent – om sinds het begin van deze eeuw weer in rap tempo af te nemen. Vooral de laatste jaren gaat het snel met bomenkap en ontbossing. Alleen al om open landshappen te creëren in Natura 2000-gebied is 120 kilometer bos gesneuveld. De kranten staan dagelijks ook vol met berichten over bomenkap buiten het bos. Dat er binnenkort vijfhonderd populieren langs het Noordhollandsch Kanaal verdwijnen omdat ze te dicht bij de weg staan, is het spreekwoordelijke topje van de ijsberg. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Onderwerpen