Spring naar de content
bron: kirac - honey pot

KIRAC: briljante kunstkritiek of inhoudsloos geschreeuw?

Deze week ging Honey Pot van kunstcollectief KIRAC in première in debatcentrum De Balie in Amsterdam. In hun nieuwste film zetten ze de rechts-radicale filosoof Sid Lukkassen klem in een spel dat draait om seks, macht en manipulatie. Een ding is duidelijk: KIRAC deinst nergens voor terug. Maar waar ligt de grens?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Mirjam Eeken

Als Kate Sinha na afloop van het voorgesprek met Balie-directeur Youri Albrecht het podium af loopt, kijkt ze zuchtend in de camera, alsof ze de hele discussie wil samenvatten door middel van een opgetrokken wenkbrauw. Achter die camera staat Stefan Ruitenbeek, haar partner en mede-initiatiefnemer van KIRAC. Hoewel het programma online wordt gestreamd, leggen zij elke minuut van de avond – en dan met name zichzelf – minutieus vast.

"Mijn toestemming wil ik bij dezen graag intrekken", stamelt Sid Lukkassen halverwege Honey Pot, zittend op een matras in een half verlichte kamer. Het ex-gemeenteraadslid voor de VVD en winnaar van een essaywedstrijd van Forum voor Democratie is een paar uur daarvoor naar Zandvoort gereden met een lekkere sekspartij in het vooruitzicht. Nu de realiteit zich anders blijkt te ontvouwen en Lukkassen op zijn mannelijkheid is getrapt, krabbelt hij terug.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap