Spring naar de content
bron: anp

Duivenmelkers en het grote geld

Ze heten Armando, New Kim en James’s Legend. Postduiven waar respectievelijk 1,3, 1,6 en 2,8 miljoen euro voor werd betaald. Door voornamelijk Chinese miljoenen ondergaat een traditionele, krimpende volkssport een metamorfose. ‘De tijd dat een duivenmelker een fruitmand won door een eerste prijs te vliegen op Quiévrain is voorgoed voorbij.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Martin Bons

Tijdens de veiling van Armando zag Joël Verschoot dat de biedingen op zijn duif hoger en hoger werden. Hij realiseerde zich dat criminelen ook interesse in Armando konden hebben. Verschoot: “Ik ben in het hok gaan slapen. Maar de dagen daarna bleef het bedrag stijgen. Op een gegeven moment lag het bod tussen de vierhonderd- en vijfhonderdduizend euro. Ik dacht: dit kan niet zo langer. Ik heb security ingehuurd. Drie weken lang heeft Armando 24-uursbewaking gehad. De bewakers deden het in shifts van twaalf uur. Toen het bod op Armando boven de miljoen kwam heeft de firma zelf gezorgd voor een grote herdershond, die voortdurend voor het hok bivakkeerde.” 

Armando werd uiteindelijk verkocht voor 1,3 miljoen aan Xing Wei, een rijke Chinees, eigenaar van de Kaier Industrial Group. Inmiddels zit de doffer (mannetjesduif) op een geheime locatie, waar hij moet zorgen voor goed nageslacht.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap