Spring naar de content
bron: Camiel Beekers

Het ongemak over ‘Grijze Piet’ en ‘Zwarte Piet’ is goed te begrijpen

Afgelopen weekend kwam de Sint aan in Breda, maar wat een vrolijke dag had moeten worden werd uiteindelijk een dag vol ongemak. HP/De Tijd was aanwezig en zag hoe gevoelig de kleur van de pieten nog steeds ligt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Camiel Beekers

Een lange rij van bezoekers verzamelde zich afgelopen zaterdag voor de ingang van het Park Valkenberg in Breda. Ze kwamen voor de intocht van Sinterklaas. Dit jaar is er, vanwege de coronapandemie, geen intocht in de haven van de stad, maar in het voor de gelegenheid afgesloten Valkenbergpark, waar bezoekers langs de goedheiligman kunnen lopen en naar hem kunnen zwaaien. Veel mensen hadden voor dit zogenaamde ‘doorloopevenement’ kaartjes gekocht, waardoor het erg druk werd bezocht.

Terwijl de rij zich langzaam voortbewoog door het park, kwamen er verschillende ‘Grijze Pieten’ strooigoed brengen naar de kinderen. Het Sinterklaascomité Breda had voorafgaand aan het evenement besloten om de Zwarte Pieten te vervangen door Grijze Pieten. “Daardoor blijft de piet een mythisch en onbekend persoon. Daarnaast is grijs een neutrale kleur zonder een negatief imago. De lippen krijgen geen kleur of worden gekleurd in de kleur van het pietenpak”, is te lezen op de site van het comité. Echter, de pieten in het park leken toch erg veel op de oude Zwarte Pieten, vonden ook de demonstranten die buiten de hekken van het park stonden te demonstreren. Breda zou zich volgens hen nog steeds houden aan de ‘racistische karikatuur’. Kroeshaar en dikke rode lippen bewezen deze indruk.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap