Spring naar de content
bron: Camiel Beekers

‘Een dicht museum heeft zijn functie verloren’

Sinds de start van de pandemie is meermaals de noodklok geluid vanuit de museumbranche. Musea dreigden door maandenlange sluitingen om te vallen. Ook nu zitten musea in lockdown. HP/De Tijd gaat langs bij de gesloten Hermitage in Amsterdam, waar ze terugkijken op een bewogen jaar. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Camiel Beekers

Op een zonnige winterse dag is het rustig langs de Amstel in Amsterdam. Het hele land zit weer in een lockdown en ook bij het statige gebouw van de Hermitage hangen de rolluiken naar beneden. Een klein bordje aan de voorkant van de gevel wijst mensen op de maatregelen waardoor het museum wéér zijn deuren heeft moeten sluiten: ‘De Hermitage blijft tot nader order gesloten voor publiek, daarmee volgen wij het advies van de overheid’. Voor Annabelle Birnie, directeur van de Hermitage, is het een bekend beeld geworden. “Voor elke maatregel hebben wij inmiddels wel een scenario liggen”, legt ze uit in haar kantoor.

Normaal gesproken lopen rond deze tijd van het jaar veel bezoekers door de zalen van de Hermitage. Maar nu is het er stil. In de grote nagebootste ridderzaal zijn de laatste resten van de riddertentoonstelling Romanovs in de ban van de ridders te vinden, die deze kerstvakantie voor het laatst te zien zou zijn geweest. Middeleeuwse harnassen staan te blinken en in het midden van de zaal is een middeleeuws steekspel te zien. Gewoonlijk wisselt de Hermitage ieder half jaar de tentoonstelling, maar deze ridders zijn nu meer dan een jaar niet van hun plaats verschoven. “We hebben deze tentoonstelling verlengd, zodat er meer ruimte was voor mensen om het te bezoeken. We zijn namelijk bijna een half jaar dicht geweest”, vertelt Birnie terwijl ze door het museum loopt en vol trots verhalen vertelt over de tentoonstelling.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap