Spring naar de content
bron: anp

Maar Neil, het ging toch om vrijheid?

Schieten we niet een beetje door in het onderdrukken van coronakritiek en vaccinatiescepsis? Maken wij vrijheid ondergeschikt aan onze obsessie met veiligheid, vraagt Jan Kuitenbrouwer zich af.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Kuitenbrouwer

Maarten Keulemans, wetenschapsredacteur bij de Volkskrant, werd door de journalistenvakbond NVJ uitgeroepen tot ‘Journalist van het jaar 2021’. Bij deze mijn felicitaties aan deze vakgenoot, de onderscheiding is hem van harte gegund. Ik denk dat er weinig journalisten in Nederland zijn die zo goed zijn ingewerkt in het Corona-dossier, en zo ijverig in het delen van kun kennis. Daarnaast is hij ook nog een vaardig scribent, en dat wil in de wetenschapsjournalistiek nog wel eens anders zijn. Toch had ik het onlangs op Twitter even met hem aan de stok, of beter gezegd het stokje, vanwege de rechtzinnige kribbigheid waarmee hij mensen tegemoet treedt die anders tegen de zaak aankijken dan hij.

Het is begrijpelijk, als de wetenschap de uiterste grens van de kennis belichaamt, belichaamt de wetenschapsjournalist de uiterste grens van de kennis óver de kennis. Hij heeft het overzicht, hij is geen partij, dus hij staat nóg een treetje hoger op de gezagsladder. Dan komt er soms een Spaans rietje tevoorschijn waar vinnig mee op het bord wordt geslagen, om de leerstof nog eens goed tussen die oren te planten. Een noodsituatie zoals corona biedt dan nog een extra rechtvaardiging voor het mordicus buiten de orde plaatsen van tegenspraak. Die neiging heeft Keulemans een beetje. Hij is in staat om ook de lidwoorden en de leestekens in een artikel van Carla Peeters af te doen als ‘desinformatie’. En ‘desinformatie’ is gif en iedereen die het verspreidt heeft doden op zijn geweten.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap