Spring naar de content
bron: anp

Hoe Rwanda corona eronder kreeg

Lange tijd tijd had Rwanda als enige Afrikaanse land code geel: omdat het aantal coronabesmettingen er zo laag was (en is), kun je er veilig naartoe reizen. Dat komt door de zeer strenge maatregelen van de geliefde president Kagame, waar vrijwel iedereen zich braaf aan houdt. Protest is er nauwelijks. ‘Waarom zou je?’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Mark Schalekamp

Op het dieptepunt van de coronacrisis, toen nog maar weinigen gevaccineerd waren, lente 2021, ging de wereld op slot. De Nederlandse regering meldde dat op reis gaan echt niet de bedoeling was, de ‘gevaarlijkste’ landen hadden code rood, maar het overgrote deel was oranje, wat betekent dat je geacht wordt er alleen naartoe te gaan wanneer het echt nodig is. 

Slecht een paar landen of gebieden hadden code geel, die waren ‘veilig’, want hadden minder dan 150 besmettingen per 100.000 inwoners: de Balearen en Canarische Eilanden, Ierland, Portugal, Finland en Thailand. En Rwanda. Ja, een Afrikaans land, nota bene een land dat de meesten vooral kennen van de genocide die er plaatsvond in 1994, van de Hutu’s en Tutsi’s. Dit land had kennelijk de zaken zo goed voor elkaar dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), verantwoordelijk voor die landencodes, het als veilig aanmerkte. Hoe zit dit?

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap