Spring naar de content
bron: anp

Ayaan Hirsi Ali: ‘Ik heb mijn ouders erg veel pijn gedaan’

Bent u monogaam? Lijkt u op uw moeder? Wanneer was u het gelukkigst? Het is een greep uit de intieme en onthullende vragen – gebaseerd op de questionnaire van Marcel Proust – die ruim achthonderd Nederlanders sinds 1997 hebben beantwoord in de rubriek ‘Zelfportret’ in HP/De Tijd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

In het boek Zelfportret – Persoonlijke vragen aan negentig Bekende Nederlanders zijn de negentig beste, verrassendste, inspirerendste zelfportretten geselecteerd en in chronologische volgorde gezet. Op onze website lichten we enkele bijzondere edities uit, waaronder deze met Ayaan Hirsi Ali van 20 februari 2004, opgetekend door Martin Bons.

Wat is uw huidige gemoedstoestand?

Vurig en vastberaden. 

Wie zijn uw helden?

Tony Blair en Frits Bolkestein; beiden hebben lef, zijn vastberaden en benaderen de politiek op intellectuele wijze. Blair is een echte staatsman; hij anticipeert — in Irak misschien niet helemaal adequaat — maar ik geef de voorkeur aan zijn werkwijze boven die van mensen als Schröder en Chirac, die alles op hun beloop laten. 

Aan wie ergert u zich?

Aan politici die maar niet kunnen zeggen: ik heb me in het verleden vergist. Het is de grootst mogelijke lafheid. 

Lijkt u op uw vader?

Ja: zijn naïviteit, bevlogenheid en idealisme. Bovendien hebben we dezelfde levensfilosofie: iedereen is te vertrouwen tot het tegendeel is bewezen. 

Wat is uw grootste angst?

Dat ik mijn vader niet meer zie of spreek voordat hij of ik overlijd. Inmiddels is er wel weer contact, maar het blijft moeizaam. 

Hebt u ooit een mystieke ervaring gehad?

In 1990 ben ik met andere vluchtelingen de grens tussen Somalië en Kenia overgestoken. Een totaal verhongerde vrouw baarde tijdens de tocht een kind. Het jongetje kreeg geen naam — hij zou toch doodgaan. Ik heb hem met gevaar voor eigen leven naar een ziekenhuis gebracht, waar hij zout en water kreeg. Abbas is nu elf; ik heb voortdurend een lijntje met hem, dat vind ik mystiek. 

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Waar schaamt u zich voor?
Ik kom uit een eer- en schaamtecultuur. Ik heb mezelf actief aangeleerd me niet meer te schamen. Alleen misschien nog voor structureel te laat komen. Ik kom uit een land waar geen klok is, maar wel een zon.

Lees het gehele interview in Zelfportret – Persoonlijke vragen aan negentig Bekende Nederlanders, samengesteld door Felix Huygen en Nick Muller.